Головна - Місто - Харківська міськрада відремонтує чотири будинки на Салтівці за 17 мільйонів гривень
…

Харківська міськрада відремонтує чотири будинки на Салтівці за 17 мільйонів гривень

Час прочитання: < 1 хв

У травні Харківська міська рада підписала угоди щодо відновлення пошкоджених обстрілами будинків із двома компаніями. Однією з них керує член виконкому Харківської міськради, інша — заснована у листопаді 2022 року одеським підприємцем із сумнівним досвідом у будівництві.

«Люк» розібрався у подробицях.

Що відбулося, і до чого тут «Житлобуд-1»?

У травні 2023-го Департамент житлово-комунального господарства Харківської міської ради уклав чотири угоди із відновлення багатоповерхівок на Салтівці. Загальна вартість договорів перевищує 17 мільйонів гривень. Про це повідомляє Харківський антикорупційний центр (ХАЦ), посилаючись на систему державних закупівель Prozorro. 

Дві угоди загальною вартістю 7,8 мільйонів гривень місто уклало з приватним акціонерним товариством «Трест Житлобуд-1», кінцевим бенефіціаром якої є член виконкому Харківської міськради Олександр Харченко. Ця компанія вже багато років афілійована з керівництвом міста і є одним з найбільших забудовників Харкова. За даними порталу Clarity Project, з одним тільки Харківським зоопарком «Житлобуд-1» підписав контрактів на суму близько 2,9 мільярдів гривень. 

У новому тендері мова йде про відновлення двох високоповерхових будинків за адресами: Салтівське шосе, 240Г та Амосова, 9А. Субпідрядником виступає ще одна з компаній Харченка — «Південспецатоменергомонтаж».

Що не так із другим підрядником?

Ще дві угоди харківський Департамент ЖКГ уклав з ТОВ «Будівельна компанія “Векторбуд Девелоп”». Це новий забудовник, що раніше не фігурував у відновленні Харкова.

Це підприємство зареєстровано лише наприкінці листопада 2022 року, його власником є Олександр Корчмар, який раніше не займався будівництвом житла. За даними платформи Opendatabot, єдиним його попереднім бізнесом було ТОВ «Зовнішньоекономічна компанія “Алекор”», діяльність якої припинилась ще у 2006 році за неподання податкової звітності.

Планується, що цей підрядник займатиметься ремонтом двох високоповерхівок за адресами: вул. Валентинівська, 54 та вул. Владислава Зубенка, 80А. Компанія хоче встановлювати вікна по 7600 гривень за квадратний метр (ціна без ПДВ). Для порівняння, «Житлобуд-1» вказує в актах виконаних робіт ціну за віконний блок близько 6000 гривень за квадратний метр.

Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:


«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк