Головна - Новини - У Харкові відновив роботу центр протезування та реабілітації

У Харкові відновив роботу центр протезування та реабілітації

Час прочитання: 2 хв

Український науково-клінічний центр протезування та реабілітації, який через повномасштабне вторгнення змушений був релокуватися з Харкова, поступово відновлює роботу в місті.

«Люк» розповідає детальніше.

Що це за центр?

Український науково-клінічний центр протезування та реабілітації працює у Харкові з 1946 року. Він надає допомогу пацієнтам з усіх регіонів України, зокрема, тим, які мають порушення органів руху, проблеми з верхніми кінцівками, хребтом тощо. Установа створює комплекс заходів і засобів, щоб такі пацієнти змогли самостійно пересуватися та адаптуватися до життя.

З 2014 року, крім цивільних, центр протезування почав допомагати військовим. На момент повномасштабного вторгнення установа обслуговувала близько 2000 пацієнтів на рік. 

На початку повномасштабного вторгнення, коли Харків почали активно обстрілювати, пацієнтів вивезли до безпечних місць. З березня 2022 року центр почав працювати у Кропивницькому та, спільно з колегами, у Львові.

Центр протезування

Центр протезування


Читайте також:


Чому центр вирішив повернутись?

З кінця 2022-го центр намагався повернутися в Харків, а 13 грудня 2023 року прийняв у місті першого пацієнта. Директорка Північного міжрегіонального департаменту Національної служби здоров’я України (НСЗУ) Вікторія Мілютіна наголошує на важливості відновлення роботи Центру в Харкові як для пацієнтів, так і для системи охорони здоров’я України загалом. 

«Ми зараз говоримо про інший підхід до медичної реабілітації, який започаткували ще в 2022 році, що полягає у співпраці пацієнта і лікаря, який входить до реабілітаційної команди. Чим пізніше людина стає на протез, тим складніше їй користуватися ним. Тому дуже важливо, щоб послуга була наближена до людей, була доступна навіть в не дуже безпечних регіонах та високопрофесійна», — сказала вона.

Каталізатором повернення центру в рідне місто став проєкт «Протезування як частина життя» від БО «Благодійний фонд “Харків з тобою”». Цей проєкт спрямований на формування екосоціальної системи, дружньої до людей, які живуть з протезами.

Цей проєкт допомагає центру: 

  • Надати безоплатні комплексні пакети реабілітаційних послуг (підготовка до протезування, відновлення фізичних можливостей та навчання користування протезом) до 80 пацієнтам із ампутаціями, які втратили кінцівки через війну; 
  • Провести ремонтні роботи — замінити вікна, які були пошкоджені під час війни;
  • Облаштувати спеціальну «кімнату безпеки» на «нульовому» поверсі для пацієнтів і персоналу закладу.

«Реабілітація надважлива, бо яким би якісним не був протез, якщо людина не вміє ним користуватися, в ньому немає сенсу. Наш Центр ставить за мету навчити людину жити із новою біотехнічною системою на рівні верхньої або нижньої кінцівки?» — пояснює директорка центру Антоніна Салєєва.  

Центр знаходиться у Харкові на вулиці Клочківській, 339. Звернутись можна за телефоном +38 050 503 30 49.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський, фото — Сергій Козлов

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк