Головна - Новини - Харківська обларада хоче забрати землю під станцією юних натуралістів у Палаці дитячої творчості

Харківська обларада хоче забрати землю під станцією юних натуралістів у Палаці дитячої творчості

Час прочитання: 2 хв

Харківська обласна рада хоче створити новий комунальний заклад — «Харківський обласний еколого-натуралістичний центр». Відкрити його хочуть за адресою Коцюбинського, 15, де вже знаходиться інший заклад такої ж направленості — екологічно-натуралістичний відділ КП «Харківський обласний Палац дитячої та юнацької творчості».

«Люк» розповідає детальніше.

Що сталося?

До порядку денного позачергової сесії Харківської обласної ради винесли проєкт 5095-2024-пр, який передбачає створення у Харкові нового КП «Харківський обласний еколого-натуралістичний центр» за адресою вулиця Коцюбинського, 15 (парк «Соснова гірка»).

При цьому, в пакеті документів не вказана причина відкриття нового закладу на місці аналогічного старого. Вчора, 22 липня, голова постійної комісії Харківської обласної ради з питань науки, освіти та духовності Галина Куц повідомила, що її комісія не погодила проєкт та відправила його на доопрацювання. Однак, його все одно винесуть на голосування сесії.

«А тепер про аргументацію з боку Департаменту науки та освіти. Наскільки я зрозуміла, у Харків заходять кошти від ЮНІСЕФ для відновлення Палацу дитячої та юнацької творчості, що постраждав від вибухів російських ракет. І, начебто, ЮНІСЕФ буде все фінансувати, окрім еколого-натуралістичного напряму. Нібито тому в обладміністрації вирішили терміново створити нове підприємство… А про дотримання юридичних норм, мабуть, не подумали», — написала Куц.


Читайте також:


Що кажуть у колективі Палацу?

Завідувачка відділу художньої освіти Палацу Ірина Лопатіна розповіла в коментарі «Люк», що колектив не знав про такі плани облради і дізнався випадково, коли рішення вже внесли до порядку денного сесії. Вона та інші представниці колективу відзначили «дивним» те, що директорка Палацу не поінформувала колектив про такі зміни.

До того ж вони з’ясували, що в кадастровому реєстрі змінили цільове призначення ділянок, на яких розташовано об’єкти палацу — тепер вони не відповідають їхній безпосередній діяльності.

«Тому нам дуже дивно, що наша адміністрація не могла знати про зміну цільового призначення і не підіймає цю проблему. Я про це дізналась тільки тоді, коли проєкт зайшов в облраду», — сказала Ірина.

Вона також додала, що якби колектив знав про такі наміри облради, то вже стояв би під будівлею з протестом.

натураліст

Що відомо про станцію юних натуралістів?

Екологічно-натуралістичний відділ Палацу дитячої та юнацької творчості існує з 1935 року. Свого часу там навчались видатний зоолог Олександр Лисецький та генетик Валерій Шахбазов. 

Кураторами відділу були провідні фахівці в галузі натуралістичної роботи, в тому числі і кандидати біологічних наук.

Наразі колектив відділу об’єднує 12 педагогів, а на його базі працюють понад десять гуртків.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк