Головна - Новини - Половецьких баб в Ізюмі сховали у ящики

Половецьких баб в Ізюмі сховали у ящики

Час прочитання: 2 хв

Тисячолітніх половецьких баб на горі Крем’янець в Ізюмі сховали у дерев’яні ящики з піском, щоб вберегти від подальших руйнувань. Рік тому одну з них знищили російські війська.

«Люк» розповідає детальніше.

Що відбулося?

В Ізюмі на Харківщині рятують половецьких кам’яних баб, що на горі Крем’янець. Деякі з них пошкодили російські обстріли під час окупації міста. Аби вберегти від подальшого руйнування в умовах війни, скульптури закрили захисними конструкціями фахівці Національного науково-дослідного центру, а також Харківського історичного музею. Про це повідомляє Ізюмська міська рада:

«Під їх пильним керівництвом була здійснена консервація кам’яних баб з дотриманням всіх необхідних норм та умов. Тож, тепер половецькі баби надійно захищені та будуть збережені для наших нащадків», — повідомили очільники міста.

Вісім вцілілих половецьких баб закрили дерев'яними конструкціями
Вісім вцілілих половецьких баб закрили дерев’яними конструкціями. Фото: Ізюмська міська рада

Що це за баби?

Половецькі кам’яні баби — це унікальні пам’ятки історії України. Їх у IX-XIII столітті споруджували кочові племена половців, відомих також як кипчаки або кумани. 

Скульптури ставили на вершинах високих курганів або пагорбів. Вони мали сакральне значення. Попри характерну назву, статуї часто зображують не тільки жінок, але й воїнів-чоловіків. Вони дозволяють зрозуміти, як виглядали кочівники, їхній одяг, прикраси та озброєння.

Гора Крем’янець на околиці Ізюма — одна з найвищих точок Харківської області. Проте половецькі баби з’явилися тут відносно нещодавно. Їх протягом десятиліть збирали по всій Ізюмщині та відправляли до місцевого музею. Коли у ньому почався ремонт, баб перевезли на вершину гори і залишили там назавжди.

Під час окупації Ізюма російські війська зруйнували одну з дев’яти баб прямим влучанням, ще декілька було пошкоджено. Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко відвідав місто одразу після звільнення та запропонував перевезти вцілілі пам’ятки до обласного центру.

«Разом з місцевими адміністраціями будемо, скоріше за все, евакуйовувати до Харкова половецьких баб і допомагати музею відновити дах, щоб зберегти експозицію», — зазначив він.

Одну з дев'яти статуй росіяни зруйнували під час окупації Ізюма
Одну з дев’яти статуй росіяни зруйнували під час окупації Ізюма. Фото: МКІП

Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк