Головна - Новини - Повертаючи своє: без Жукова, але з Красноградом
…

Повертаючи своє: без Жукова, але з Красноградом

Час прочитання: 3 хв

Серія «Повертаючи своє» присвячена тому, як Харківщина позбавляється залишків радянської та російської присутності — від окремих пам’ятників до назв цілих міст-райцентрів.

«Люк» розповідає, що нового відбулося у царині деколонізації за останні два тижні.

Суд закрив справу про повалення харківського пам’ятника Жукову

Октябрський районний суд Полтави закрив справу проти харківських громадських діячів В‘ячеслава Дуди та Максима Зінченка. Їм інкримінували хуліганство через повалення харківського пам‘ятника маршалу Жукову чотири роки тому. Про це повідомила юридична компанія «Сенс», яка представляла інтереси Зінченка:

«Суд погодився із доводами клопотання про закриття кримінального провадження <…> і зазначив, що в результаті широкомасштабної збройної агресії рф, прийняття низки законодавчих актів <…> змінилась обстановка та дії обвинувачених втратили суспільну небезпечність», — сказано у дописі.


Читайте також:


Юристи довели, що встановлення пам’ятника Жукову прямо порушує чинне законодавство України про визнання комуністичного режиму злочинним, і справу закрили. Примітно, що Октябрський суд зробив це 7 листопада, на день так званої Октябрської революції.

Нагадаємо, пам‘ятник радянському маршалу Георгію Жукову знесли 2 червня 2019 року. Цьому передувала масова акція протесту біля харківського Палацу спорту, де саме проходив з‘їзд партії «Довіряй ділам», очолюваної міськими головами Харкова та Одеси Геннадієм Кернесом та Геннадієм Трухановим. Замість погруддя Жукова на постаменті встановили прапор України.

Знесений у 2019 році пам'ятник Жукову у Харкові. Фото — «Радіо Свобода»
Знесений у 2019 році пам’ятник Жукову у Харкові. Фото:«Радіо Свобода»

Тодішній очільник Харкова пообіцяв відновити пам’ятник радянському маршалу та закликав «повертатися вже з майданів і не сварити людей між собою». 17 квітня 2022 року відновлений коштом міського бюджету пам’ятник Жукову остаточно демонтував спецпідрозділ ГУР МО «Kraken».

Красноградські депутати вирішили не змінювати назву міста

Міська рада Краснограду на своїй черговій сесії проголосувала за збереження старої назви міста, яка у серпні 2023 року потрапила до списку топонімів на перейменування. У розлогому коментарі на Facebook пояснюється, що депутати не знайшли ідеологічної складової у назві:

«Дійсна назва міста Красноград є НЕЙТРАЛЬНОЮ щодо будь-яких ідеологічних та політичних наративів — прив’язок, вона поза часом! сказано у дописі. — Етимологія топонімічного словотворення базується на українському тлумаченні “красний” — красивий (а не на “червоний” — від кольору), тому має традиційне українське лінгвістичне підґрунтя».

Ба більше — Красноградська міськрада посилається на результати опитування, яке восени 2023 року проходило серед мешканців громади. Згідно з ним 96% учасників, нібито, також висловилися за тлумачення назви міста у значенні «гарне» і «красиве».

Міськрада звернулась до Українського інституту національної пам’яті (УІНП) з обґрунтуванням свого небажання змінювати назву Красноград, оскільки не знайшла жодних архівних даних, які прив’язували б його до радянського минулого.

Цьому заперечує Марія Тахтаулова, голова харківського осередку УІНП, посилаючись на офіційно задокументовану версію походження назви.

«Йдеться про перейменування міста у 1922 році на честь нагородження його Орденом Трудового Червоного Прапора, — пояснює вона у своєму коментарі «Люку». — Саме такі відомості про походження назви міста  містяться у видання “Історія міст і сіл Української РСР” і в архівних матеріалах».

Уривок з видання 1967 року «Історія міст і сіл Української РСР. Харківська область»
Уривок з видання 1967 року «Історія міст і сіл Української РСР. Харківська область»

Пані Тахтаулова каже, що законом встановлено певні запобіжники від саботажу деколонізації назв з боку місцевої влади. Якщо красноградська громада сама не виявить ініціативу та не обере для свого міста іншу назву, то перейменування відбудеться у будь-якому випадку, але назву запропонує вже УІНП. Остаточне  рішення про перейменування міста ухвалить Верховна Рада України.

«Ми в Інституті завжди радимо громадам використати свій шанс і самостійно обрати свою нову найкращу назву — таку, що відповідає чинному законодавству», — зауважила фахівчиня.

На Зміївщині декомунізували три ліцеї та стелу

Одразу три освітні заклади у Зміївській громаді змінили назви, позбавившись згадок радянських військовослужбовців. Таке рішення ухвалила Зміївська міська рада на своїй черговій сесії. 

«До винесення цих питань у сесійну залу, вони пройшли громадське обговорення, — зазначено у дописі на офіційній Facebook-сторінці міськради. — Також при прийнятті рішення була врахована думка трудових колективів цих навчальних закладів».

Зокрема, і громаді перейменували:

  • Зміївський ліцей №1 імені двічі Героя Радянського Союзу З.К. Слюсаренка — на Зміївський ліцей №1;
  • Зміївський ліцей №2 імені льотчика-космонавта І.П. Волка — на Зміївський ліцей №2;
  • Соколівський ліцей імені Героя Радянського Союзу Отакара Яроша — на Соколівський ліцей імені Отакара Яроша.

Також минулого тижня зміївські комунальники прибрали зі стели на в’їзді у місто радянську символіку із зірками, колосками та коліщатками. На їх місце встановили Державний герб України.

Стела на в'їзді у Зміїв. Фото Зміївської міської ради
Стела на в’їзді у Зміїв. Фото Зміївської міської ради

Антон Алохінссон, усі фото взято з відкритих джерел, обкладинка — Макс Бурєнок

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк