Головна - Новини - Декомунізація курця? У Харкові радянську символіку загорнули в прапори

Декомунізація курця? У Харкові радянську символіку загорнули в прапори

Час прочитання: < 1 хв

У Харкові декомунізували колони з радянською символікою на будинку по вулиці Сумській, 7. Але є нюанс.

«Люк» розповідає, як декомунізували будівлю та чи можна це було зробити інакше.

Що зробили комунальники?

Міськрада відзвітувала, що 30 листопада робітники КП «Харківспецбуд» на прохання мешканки будинку закрили радянську символіку на вулиці Сумській, 7. 

«Оскільки будівля є пам’яткою архітектури, комунальники прикрили стовпці з символікою синьо-жовтою тканиною», — пояснили в мерії.

декомунізація

декомунізація


Читайте також:


Чи можна було зробити інакше?

Зазначимо, що в переліках пам’яток культурної спадщини (як місцевих, так і національних) наразі немає цього будинку. Однак, якщо він є таким об’єктом, то поводитись з ним необхідно відповідно до Закону України «Про охорону культурної спадщини». В ньому йдеться, що «пам’ятки, їхні частини, пов’язане з ними рухоме та нерухоме майно забороняється зносити, змінювати, замінювати, переміщувати (переносити) на інші місця»

Водночас, на об’єктах культурної спадщини допускаються такі види робіт: консервація, реставрація, реабілітація, музеєфікація, ремонт, пристосування пам’яток за наявності дозволу відповідного органу культурної спадщини на підставі погодженої з ним науково-проєктної документації.

Український інститут національної пам’яті пояснює, що у випадку, коли об’єкт є пам’яткою культурної спадщини, з нього можуть зняти цей статус, аби провести необхідні роботи. Рішення про вилучення, зняття з обліку та переміщення приймає відповідний орган в залежності від статусу об’єкта, категорії пам’ятки тощо. Зокрема:

  • Вилученням з Реєстру, переміщенням пам’ятки національного значення займається Кабінет Міністрів України;
  • Вилученням з Реєстру, переміщенням пам’ятки місцевого значення — Міністерство культури та інформаційної політики (МКІП);
  • Проведенням робіт на пам’ятках національного значення — МКІП;
  • Зняттям з обліку щойно виявленого об’єкта та проведенням робіт — орган охорони культурної спадщини обласних державних адміністрацій.

Антон Малиновський, обкладинка — Макс Бурєнок

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк