Головна - Новини - У Софіївському соборі почали оцифровувати стародавні графіті

У Софіївському соборі почали оцифровувати стародавні графіті

Час прочитання: < 1 хв

У Софіївському соборі почали процес оцифрування графіті ХІ-XVIII століть. Їх налічується понад 7,5 тисяч, а перший етап робіт планують закінчити вже до кінця цього року.

«Люк» розповідає, що відомо про проєкт.

Що будуть робити?

У Національному заповіднику «Софія Київська» стартував україно-шведський проєкт з оцифрування масиву графіті, що вкривають стіни Софіївського собору. 

За словами організаторів, у межах проєкту за допомогою лазерного сканування, фотограмметрії та технології Reflectance Transformation Imaging (трансформації зображення методом відтиску) планують отримати 3D макет зображень графіті для створення їх цифрової документації і зберігання. У подальшому, інформація, яку зможуть використовувати як науковці, так і широкий загал, зберігатиметься на серверах в Україні і Швеції.  

«Наразі дуже важливе використання таких провідних технологій, як 3D-сканування об’ємних структур, адже подібна цифрова фіксація вкрай необхідна для збереження і популяризації нашої культурної спадщини, ще й в умовах війни», — зазначила генеральна директорка заповідника Неля Куковальська.


Читайте також:


Що відомо про співпрацю України та Швеції?

Співпраця двох країн у галузі охорони та збереження культурної спадщини триває вже багато років. Проєкт оцифрування втілили в життя завдяки напрацюванням Національного заповідника «Софія Київська», Національного історичного музею України, Ґетеборзького університету і підтримці низки грантодавців.

«Цей міжнародний глобальний проєкт — яскрава сторінка українсько-шведської співпраці з охорони і збереження культурної спадщини України. Його мета — не тільки її зберегти, а й репрезентувати світові», — резюмував генеральний директор Національного музею історії України Федір Андрощук.

Наразі шведські експерти передають знання щодо оцифрування українським фахівцям. Перший етап робіт планують завершити до кінця року. 

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк