Головна - Новини - Верховна Рада в першому читанні ухвалила закон про угоду корупціонерів зі слідством. Що з ним не так?

Верховна Рада в першому читанні ухвалила закон про угоду корупціонерів зі слідством. Що з ним не так?

Час прочитання: 2 хв

Вчора, 18 липня, Верховна Рада України підтримала в першому читанні законопроєкт №11340 про угоди зі слідством у провадженні щодо корупційних злочинів. За нього проголосував 231 депутат.

«Люк» розповідає що не так з законопроєктом.

Що підтримали депутати?

Згідно з проєктом, закон передбачає доповнення частини третьої статті 53 Кримінального кодексу України положеннями, що дозволяють застосовувати штраф у вигляді покарання для корупціонерів, у разі укладання ними угоди про визнання винуватості. Штрафи наступні:

  • за кримінальний проступок — від 204 тисяч до 2,05 мільйона гривень;
  • за нетяжкий злочин — від 2,05 мільйона до 204 мільйонів гривень;
  • за тяжкий злочин — від 20,4 мільйона до 102 мільйонів гривень;
  • за особливо тяжкий злочин — від 102 мільйонів до 204 мільйонів гривень.

Наразі штраф як додаткове покарання призначають лише тоді, коли його передбачено санкцією статті Особливої частини кодексу.

Зазначимо, що законопроєкт прийняли під егідою вимог Євросоюзу про перезапуск інституту угод. Передбачається, що завдяки змінам, «дрібні» корупціонери будуть здавати «великих», платити штраф і виходити на волю.

Що не так з законопроєктом?

Антикорупційний комітет Верховної Ради зазначив, що законопроєкт не буде працювати так, як задумано, адже в ньому не передбачено норми, що вимагала би «здавати» спільників. 

«Таким чином, створюються умови за яких підозрювані чи обвинувачені у корупційних кримінальних правопорушеннях, у тому числі організатори таких злочинів, можуть відкупитися від суворого покарання, не викриваючи жодних співучасників та не надаючи інформацію про інші відомі їм злочини, як це передбачено чинним положенням частини четвертої статті 469 Кримінального процесуального кодексу України», — йдеться у висновку.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура погодилася з висновком Комітету.

«Ідеться про передбачену вказаним законопроектом можливість узгодження за угодою про визнання винуватості менш суворого покарання, ніж передбачено санкцією статті Кримінального кодексу, у тому числі за особливо тяжкий корупційний злочин, без обовʼязкового викриття іншої особи у вчиненні злочину», — зазначили в САП.

У Національному антикорупційному бюро теж зазначили, що звільнення від відбування покарання шляхом виплати штрафу може працювати тільки за двох умов:

  • викриття підозрюваним або обвинуваченим у корупції іншого організатора (якщо інформація підтвердиться доказами);
  • повне або часткове (за певних умов) відшкодування завданих збитків або заподіяної шкоди.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк