Головна » Новини » В «ЄрміловЦентрі» відкривається виставка «Відчуття безпеки»

В «ЄрміловЦентрі» відкривається виставка «Відчуття безпеки»

Час прочитання: 2 хв

Сьогодні, 29 серпня, в центрі сучасного мистецтва «ЄрміловЦентр» відкривається виставка «Відчуття безпеки», де представлено понад 30 митців з більш ніж 10 країн.

«Люк» розповідає про виставку детальніше.

Що це за виставка?

Концепцію проєкту розробили Міжнародна коаліція працівників та працівниць культури у солідарності з Україною, ЦСМ «ЄрміловЦентр» та кураторка Марина Конєва. За їхнім задумом, у будь-якій локації проєкту можна осягнути безпеку не лише як відчуття, а, перш за все, як безпечне місце та інфраструктуру турботи, що підтримується вразливими тілами, зусиллями людей, спільнот і інституцій. Організатор(к)и бачать виставку та мистецтво загалом як тимчасовий безпечний притулок, що дозволяє нормалізувати повсякденне життя, дати надію і подолати спричинену війною ізоляцію.

«Коли ти живеш у Харкові і розумієш, що за мить станеться вибух, то іноді робиш нелогічні вчинки: якось я по-дитячому накрилася ковдрою. Це не забезпечувало реального фізичного захисту, але, коли я згорнулася у позі ембріона в теплій затишній ковдрі, це допомогло мені знизити стрес, що в наших реаліях не менш важливо, ніж фізичний захист. 

Цей нічний досвід кураторська група затвердила як старт для розробки проєкту про амбівалентність відчуття безпеки», —  розповіла співкураторка Марина Конєва. 

виставка

виставка

виставка

Які роботи там можна буде побачити?

На виставці будуть представлені роботи українських та закордонних митців. Наприклад, Павло Маков переосмислив свої роботи 1990-х років і трансформував їх у нову інсталяцію «Ліжко, килим, брошка» теж спеціально для проєкту. В оновленій інсталяції з приліжкового килимка 1996 року, діамантової мішені та знайдених предметів, що створювали відчуття захисту і прихистку на початку вторгнення в лютому 2022 року, художник відображає сліди травматичної реальності, в якій ми живемо. Перезібрані артефакти стають засобами самозаспокоєння, створення прихистку та носіями художньої мови, пропонуючи віднайти той безпечний простір. 

Також спеціально для виставки «Відчуття безпеки» створив свою роботу митець курдського походження Ахмет Оґют «Безпечне повернення евакуйованих». Як жест турботи і солідарності Ахмет Оґют робить точні копії евакуйованих з Харкова на початку повномасштабного вторгнення трьох робіт видатних українських митців і громадських діячів: «Наречена» (1964) Алли Горської, «Батьківство» (1965) Зої Лерман, «Червона фіра. П’ять років від дня запліднення» (1996) колаж Сергія Жадана.

Вперше в Харкові буде представлено фотографію «Без назви» із серії «Вчорашній бутерброд» харківського митця та фотографа Бориса Михайлова. Ця фотографія 1968 року належить до його знаменитої експериментальної серії робіт «Накладення». Сюрреалістичні зображення з минулого постають як страшні пророцтва майбутнього, що стають свідками трагічних подій нинішніх днів.

Митці, мисткині та мистецькі колективи проєкту:

Франсіс Аліс, Андреас Ангелідакіс, Олена Афанасьєва і Макс Афанасьєв, Бабі Бадалов, Сергій Братков, Стас Волязловський, Томас Гіршгорн, Юлі Голуб, Катерина Єрмолаєва, Анна Звягінцева, Тарас Каменной, Аліна Клейтман, Дмитро Коломойцев, Даніло Корреале, Юлія Костерева і Юрій Кручак, Владислав Краснощок, Віталій Кохан, Карен Лансел та Гермен Маат, Катя Лесів, Катерина Лисовенко, Лорен Лі Маккарті, Ірина Лоскот, Павло Маков, Борис Михайлов, Рона Мюлебах, Ахмет Оґют, Марк Пожлеп, Каріна Синиця, Надіра Хусейн, *foundationСlass, _mediaklub. 

Як потрапити на виставку?

Відкриття виставки відбудеться 29 серпня о 18:00 у ЦСМ «ЄрміловЦентр» (Харків, майдан Свободи, 4). Триватиме вона до 17 листопада

Робочий графік: з вівторка по неділю 12:00 — 19:00, вхід вільний 

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк