Головна » Новини » В Харківській області палає село Студенок. Як допомогти мешканцям?

В Харківській області палає село Студенок. Як допомогти мешканцям?

Час прочитання: 2 хв

На території села Студенок, звідки привозить продукти «Лавка деокупації», вирує масштабна лісова пожежа. Рятувальники та інші органи проводять евакуацію людей, наразі відомо про кількох постраждалих.

«Люк» розповідає про ситуацію та те, як допомогти мешканцям села.

Що сталося?

Вчора ввечері голова Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомив, що в Оскільській територіальній громаді Ізюмського району триває масштабна пожежа, горять лісові насадження на території понад 1200 гектарів.

Донецьке управління ДСНС повідомило, що пожежа розпочалась 1 вересня у їхній області на території Національного парку «Святі гори» і згодом перекинулась далі. 

«Посушлива погода та сильний поривчастий вітер сприяли швидкому поширенню вогню на великі площі. Гасіння пожежі ускладнюється забрудненістю території лісу вибухонебезпечними предметами. Для боротьби з вогнем залучені значні сили та засоби, здійснюється аеророзвідка. Співробітники парку створюють мінералізовані смуги, щоб зупинити поширення вогню. 

Наразі локалізовано згоряння 20 приватних житлових будинків на площі близько 2000 кв. м. Для гасіння пожежі залучався тактичний робот Magirus Wolf С1. Станом на ранок 2 вересня лісову пожежу локалізовано на орієнтовній площі 1200 га», — йдеться у повідомленні.

пожежа

Вранці 3 вересня Синєгубов заявив, що до гасіння пожежі залучені працівники ДСНС Харківської, Полтавської області, Дніпропетровської області, Черкаській області. Всього — 77 одиниць техніки 275 чоловік особового складу.

Наразі відбувається евакуація населення села, вже вивезли близько 200 місцевих мешканців. Евакуйоване населення забезпечили продуктами харчування та питною водою. Частина людей виїхали власним транспортом. 

Постраждали дві людини: жінка — місцева мешканка та співробітник ДСНС. Вони отримують медичну допомогу. 

пожежа

Читайте також:


Як допомогти мешканцям?

Проєкт «Лавка деокупації», що продає виготовлені мешканцями деокупованих територій продукти, повідомив про пожежу в Студенку на своїй Instagram-сторінці.

«Станом на вечір понеділка ситуація критична. Горять будинки та цілі вулиці. Село частково евакуйовано. Ми відкриваємо банку на допомогу мешканцям села. Дякуємо», — йдеться в повідомленні.

пожежа

Сьогодні «Лавка» працює 12:00-20:00, тож підтримати мешканців села можна, купивши їхні товари (можлива доставка поштою). Напряму допомогти можна, задонативши на банку.

«Лавка деокупації» — проєкт волонтерів благодійного фонду «Волонтерська», до якого залучили близько десятка фермерів/-ок зі Студенка й Довгенького на Харківщині. Ми розповідали, як мешканці Студенка адаптувалися після деокупації та почали продавати свої продукти.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк