Головна - Новини - У Львові відкривається виставка про музичний андеграунд: чому на неї варто піти і харків’янам

У Львові відкривається виставка про музичний андеграунд: чому на неї варто піти і харків’янам

Час прочитання: 2 хв

У Львові відкриється виставка про український андеграунд від 1980-х до 2020-х років. Організатори запевняють, що там буде багато цікавого і для харків’ян.

«Люк» поспілкувався з організаторами виставки та розповідає про захід детальніше.

Що відомо про виставку?

Команда Львівського муніципального мистецького центру та громадської організації «Лінія Втечі» спільно з Goethe-Institut в Україні започаткували проєкт «Вільна музика: українські низові ініціативи від 1980-их до 2020-их». 

За словами організаторів, в межах проєкту провели дослідження незалежних музичних ініціатив. Результатом стала виставка, яка «пропонує розглянути історію незалежної музики через призму спільнот та низових ініціатив й дослідити, як музика впливала на громадянське суспільство, віддзеркалювала та супроводжувала суспільні зміни та настрої».

Дослідниками стали Назар Шешуряк (головний редактор видання «Амнезія») та Олена Погонченкова (авторка «Bubblegum zine» — видання та каналу про українську андеграундну музику). 

«Ми спробували зібрати весь спектр української незалежної музики за останні 40 років. Від саморобних касет тиражем одна штука до вірусних треків на саундклауді; від наївних репортажів регіонального телебачення до високохудожніх музичних відео; від самвидавних підпільних журналів до багатотиражного музичного глянцю і назад до самвидаву, але вже на сторінках соцмереж», — розповів «Люку» Назар Шешуряк.

Відкриття виставки відбудеться 27 грудня о 18:00 у Львівському муніципальному мистецькому центрі (Львів, вул. Стефаника, 11). Крім цього, автори проєкту працюють над створенням сайту, який слугуватиме архівом українських незалежних музичних ініціатив.

виставка

виставка


Читайте також:


Чому на виставку варто сходити харків’янам? 

У майбутньому організатори планують привезти виставку і у Харків. Вони зазначають, що Харків завжди був важливим культурним осередком, тож і на виставці буде багато локальних артефактів. 

«Передусім, варто згадати творчу спілку “Нова Сцена”, яка працювала з 1987-го як своєрідна продюсерська агенція для експериментальних гуртів: Казма Казма, Чужой, Гніда, Чичка Дричка, Shake Hi Fi, Foa Hoka та багатьох інших. Ідейний лідер Нової Сцени Сергій Мясоєдов також створював самвидавний журнал “Стан Справ”. Ми покажемо оригінальні макети з цього журналу, а також різні фотографії і афіші», — розповів Назар.

Крім цього, буде представлена велика добірка музичних релізів 90-х на дисках і касетах, зокрема, і харківський культовий блек-метал лейбл Oriana Music. А в добірці музичних відео-матеріалів покажуть фрагменти репортажу з харківської «Червоної Рути ’97».

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк