Головна » Новини » Суд зобов’язав повернути державі харківський «пряничний будинок» авторства Бекетова

Суд зобов’язав повернути державі харківський «пряничний будинок» авторства Бекетова

Час прочитання: < 1 хв

Східний апеляційний господарський суд наказав повернути у державну власність пам’ятку культурної спадщини «Медичне товариство» та землю під нею. У Харкові пам’ятку знають як «пряничний будинок».

«Люк» розповідає детальніше.

Що сталося?

Днями Харківська обласна прокуратура повідомила, що пам’ятку культурної спадщини «Медичне товариство», що знаходиться у Харкові на вулиці Максиміліанівській, 11, мають повернути у державну власність. Відповідну апеляцію задовольнив Східний апеляційний господарський суд.

Прокурори пішли до суду після того, як побачили рішення про передачу пам’ятки на вулиці Максиміліанівській у приватну власність. Площа пам’ятки складає 632,4 кв. м, а її вартість — 15 млн грн, площа ділянки 24 сотки, її вартість — 1,4 млн гривень.

У прокуратурі зазначили, що спірне судове рішення про приватизацію пам’ятки та землі мало негативний вплив на законні права та інтереси дійсних власників пам’ятки — держави в особі Фонду державного майна України та Харківської обласної військової адміністрації, які не приймали рішення про передачу їх у приватну власність.

«Після майже року слухання справи у судах апеляційної та касаційної інстанцій позивачем подано заяву про відмову від позову. Ухвалою Східного апеляційного господарського суду вказану відмову прийнято судом, визнано нечинним оскаржуване прокурором рішення Господарського суду Харківської області, провадження у справі закрито», — повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

Рішення про приватну власність на будинок на вул. Максиміліанівській визнано недійсним.

будинок

будинок

будинок


Читайте також:


Що це за будинок?

Будинок на Максиміліанівській, 11, побудовано Олексієм Бекетовим у 1901 році. Спочатку там знаходився маєток професора та орнітолога Миколи Сомова. Будинок виконано у еклектичному стилі з домішками романтизму та готики. Там досі збереглись оригінальні рами вікон з різьбленим візерунком. Дах основної вежі було демонтовано в ході ремонту в 1990-х роках.

Станом на зараз у колишньому маєтку розташоване Харківське медичне товариство.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа про Харків, яке висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк