Головна - Новини - На виступі російського журналіста у Німеччині завила сирена повітряної тривоги

На виступі російського журналіста у Німеччині завила сирена повітряної тривоги

Час прочитання: 2 хв

Під час публічного виступу російського журналіста на німецькому медіафорумі присутні українці на знак протесту увімкнули сирену повітряної тривоги та зірвали його промову.

«Люк» розібрався, хто саме це зробив і навіщо.

Що сталося?

У німецькому Бонні проходить 16-й Глобальний медіафорум під проводом видання Deutsche Welle. Темою цьогорічного заходу — «Долання розбіжностей у суспільствах», у ньому беруть участь медійники із понад 120 країн, зокрема й Дмітрій Муратов, головний редактор російського медіа «Новая газета».

Під час його промови про утиски російської опозиції українська делегація увімкнула сирену повітряної тривоги на своїх смартфонах. Так журналісти висловили свій протест проти притлумлення української теми на користь представників країни-агресора. Про це розповіла присутня на форумі Аніса-Дарія Мерабет, заступниця керівника Освітнього центру «Накипіло»:

 «Це реакція на те, що на форумі майже не приділили часу Україні, проте “хорошому росіянину” знайшовся цілий слот під виступ зі сцени, — пояснює вона у коментарі для «Люк». 

Цим ми хотіли нагадати, що всюди, де чутно російську мову та їхні наративи, так само може бути чутно російську артилерію, літаки, та сигнал повітряної тривоги. Тому в публічному просторі не повинно залишатися місця для російської мови, культури чи спікерів». 

Почувши сигнал повітряної тривоги, Муратов помітно занервував, запнувся, але згодом продовжив промову. Можливості поставити йому питання або залишити коментарі наприкінці виступу організатори форуму не надали.

Global Media Forum 2023 Deutsche Welle
У Німеччині проходить Global Media Forum. Джерело: Deutsche Welle

Що не так з Муратовим?

Дмітрій Муратов багато років очолює російське видання «Новая газета», яке часто характеризують як «ліберальне та опозиційне». Попри це, у ньому з’являлися і публікації вороже налаштованих до України авторів, на кшталт Максіма Шевченко. Сам Муратов називав російську окупацію Криму «недостатньо бездоганним приєднанням». Називати російську агресію проти України війною він почав лише після 24 лютого 2022 року.

У 2021 році Муратов отримав Нобелівську премію миру за «зусилля щодо захисту свободи слова, що є передумовою для демократії та довготривалого миру». Рік тому він продав нагороду з аукціону у Нью-Йорку за рекордну суму — 103,5 мільйона доларів США.

Усі кошти від продажу Муратов пообіцяв передати на допомогу біженцям з України, частину премії він також перечислив у російський фонд допомоги хворим дітям «Круг добра», з яким співпрацює з 2021 року, коли його заснував президент Росії Владімір Путін. Туди прямують кошти від прогресивного податку росіян, які заробляють понад 5 млн рублів на рік.

Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк