Головна - Новини - «Маємо зберегти кожен спогад»: українців закликають передавати записані свідчення про Голодомор

«Маємо зберегти кожен спогад»: українців закликають передавати записані свідчення про Голодомор

Час прочитання: 2 хв

Музей Голодомору звернувся до українських журналістів та ЗМІ із проханням передавати свідчення про Голодомор, записані у попередні роки. Музейники готові приймати як робочі матеріали (фото, аудіо- та відеозаписи), так і готові публікації на їх основі.

«Люк» розповідає детальніше.

Про що йдеться?

Музей Голодомору оголосив у Facebook великий збір свідчень про Голодомор, зафіксованих українськими медійниками у попередні роки. У дописі музейники звертаються у першу чергу до журналістів та ЗМІ, аби ті переглянули свої архіви на предмет записів із такими спогадами. Це можуть бути підшивки газет, випуски теле- та радіопередач, фото, аудіо- та відеозаписи або їх розшифровки. Також  приймаються і готові публікації.

«Життя сюжету чи газетного номера коротке, бо завтра актуальними будуть нові теми і матеріали. Та для історії зафіксовані свідчення не втратять своєї цінності навіть через багато років, головне, аби ці матеріали були зібрані в одному місці, — йдеться у дописі.

Наш музей якраз є таким майданчиком, де акумулюються спогади усної історії Голодомору. На жаль, з кожним роком очевидців тієї трагедії стає все менше. Ймовірно, відійшли у вічність і більшість героїв таких теле-, радіо- і газетних матеріалів. Але важливо, що вони залишили свої сповіді про пережите, а ви їх зафіксували».


Читайте також:


Як передати до Музею свідчення про Голодомор?

Музей Голодомору також закликає надсилати матеріали тих українців, чиїх родичів, що пережили Голодомор, раніше записували журналісти. 

«Якщо ви маєте публікації, героями яких були ваші рідні, передайте їх у музей — так пережите вашими предками буде назавжди збережене для історії», — кажуть музейники.

Надіслати матеріали можна на електронну адресу memoholodpress@gmail.com або у приватні повідомлення у соцмережах Музею Голодомору.

Нагадаємо, Голодомор 1932-33 років мав одні з найжахливіших наслідків саме на Харківщині. Тоді, за різними підрахунками, загинуло від 4 до 6 мільйонів українців. Причиною стала хлібозаготівельна політика Совєтського Союзу, який навіть під час неврожаю продовжував вивозити з території України зерно до інших республік, одночасно забороняючи селянам залишати райони, охоплені масовим голодом.

Телеграма Лаврентія Берії у Харків про вивіз 23 тисяч тон хліба, що спричинило Голодомор
Телеграма Лаврентія Берії у Харків про вивіз 23 тисяч тон хліба у розпал Голодомору

Текст та обкладинка — Антон Алохінссон

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк