Головна - Новини - День донора у Харкові. Де можна здати кров?

День донора у Харкові. Де можна здати кров?

Час прочитання: 2 хв

14 червня світ відзначає День донора крові. Цього року харківська станція переливання крові провела масштабну промокампанію, аби залучити якомога більше мешканців міста до допомоги українцям, що постраждали від війни.

«Люк» розповідає, як відзначили День донора у Харкові, де можна здати кров і як підготуватися до донації.

Що це за день?

14 червня — день народження Карла Ландштейнера, австрійського лікаря, який визначив групи крові людини. Вже понад сторіччя його відкриття дозволяє рятувати життя, і вже майже 20 років цей день відзначається у світі як День донора крові. 

Харківський обласний центр служби крові (ХОЦСК) скористався можливістю вкотре нагадати про важливість донорства.

«Цього року масштаб події до Дня донора крові планується вивести на новий рівень, переслідуючи лише одну мету — подарувати українцям життя», — написали представники центру в Instagram.

Як відзначали День донора у Харкові?

Щоб популяризувати здачу крові та залучити до неї якомога більше харків’ян, Центр крові підготував розважальну програму на декількох локаціях:

  • Виїзна бригада ХОЦСК працювала з 11:00 до 14:00 у ТРЦ «Нікольський». На паркінгу -3 поверху можна було здати кров для бійців ЗСУ. Доноріа після здачі крові годували солодощами, піцею, морозивом та давали сувеніри від Центра крові.
  • У самому Центрі крові з 08:00 до 15:00 також проходила розважальна програма: українська музика, бургери, морозиво та солодощі.

Також здати плазму крові можна було у харківському відділенні Biopharma Plasma (вулиця Академіка Павлова, 271, приміщення Unit City). На кожного донора чекав солодкий подарунок та компенсація до 300 гривень.

Стати донором можна й у будь-який інший день. ХОЦСК знаходиться у Харкові на вулиці Клочківська, 366. Кров можна здати по буднях, з 08:00 до 15:00, а також у суботу, з 08:00 до 15:00 — без попереднього запису.

Як підготуватися до здачі крові?

ХОЦСК нагадує, що кров, яка переливається іншій людині, має бути якісною. Тому до здачі допускаються лише донори віком від 18 років та вагою понад 50 кг, що не мають протипоказань, визначених МОЗ України.

Не можна палити за дві години до донації. Також напередодні та у день здачі крові слід утриматися від їжі, що впливає на якість крові:

  • Яєць та молочних продуктів (у тому числі йогуртів, сиру, вершків, масла);
  • Чипсів, сухариків, халви, соняшникового насіння, інших снеків;
  • Кетчупу, майонезу, інших магазинних соусів та маринадів;
  • Солодких магазинних напоїв, що містять барвники;
  • Сосисок, ковбас, балику, шинки тощо;
  • Горіхів, фініків та бананів;
  • Різноманітних солінь;
  • Копченої, гострої та смаженої їжі зі спеціями, а також буряку — мінімум упродовж 48 годин перед донацією;
  • Алкоголю та енергетиків — щонайменше за 48 годин до здачі крові;
  • Чорниці — за 72 год до донації.

Натомість фахівці Центру крові рекомендують легкий сніданок за 2-3 години до здачі: варені крупи на воді, хліб, сушку, сухарі, вівсяне печиво. Також дозволені пропарена риба та відварене м’ясо нежирних сортів.

Дієта перед здачею крові

Дієта перед здачею крові

Дієта перед здачею крові

Дієта перед здачею крові

Дієта перед здачею крові

Антон Алохінссон, ілюстрації — ХОЦСК, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк