Головна » «Я Вона Її» — акторки театру «Нафта» презентують у Харкові нову виставу про жінок

«Я Вона Її» — акторки театру «Нафта» презентують у Харкові нову виставу про жінок

Час прочитання: 2 хв

Наприкінці жовтня харківські акторки представлять в Україні виставу, створену в Австрії. Вона містить елементи театру ляльок та ґрунтується на інтервʼю з жінками різного віку та професій. Українські прем’єрні покази відбудуться у Харкові, Києві та Львові.

«Люк» розповідає детальніше.

Що це за вистава?

У травні 2024 року, перебуваючи в австрійському місті Грац, чотири акторки харківського театру «Нафта» створили постановку «Я Вона Її». Вистава базується на основі інтервʼю з жінками різного віку та професій. Після успішної прем’єри в Австрії виставу презентують і в Україні.

Розробляючи ідею вистави, режисерка та акторка Владислава Ченцова написала сценарій, в якому документальні історії поетично сплітаються у формі казки. Згодом художниця Марго Саркісова розробила для постановки ляльок — так команда хотіла досягнути ефекту відсторонення від історій, щоб можна було споглядати за ними з дистанції та аналізувати.

Головною героїнею вистави є Дівчинка, яка подорожує крізь різні етапи свого дорослішання. Це збірний образ, створений на основі оброблених Ченцовою інтервʼю. Протагоністка занурюється у свої дитячі спогади, вдивляється у дорослішання, зустрічається з війною, досліджує зрілість і прагне прийняти старість. Вона не чекає «принца на білому коні», замість цього їдучи на Донеччину до свого хлопця, щоб там самостійно зробити йому пропозицію. Дівчинка шукає нові, свої стратегії поведінки, що будуть їй пасувати.

«“Я Вона Її” — про так званий womanhood, про спільні травми, вразливість та сміливість говорити про них водночас, — говорить у пресрелізі авторка вистави. — Це спосіб переосмислити та прожити цей досвід разом, через спільні історії, емоції та символи».


.Читайте також:


Як потрапити на виставу?

Після австрійської премʼєри гастролі вистави відбудуться у трьох містах України за підтримки Українського Жіночого Фонду:

Вхід на виставу вільний, за попередньою реєстрацією.

Під час показів команда збиратиме кошти для підтримки актуальних зборів партнерів: руху Veteranka та соціальної ініціативи Arm Women Now.

Вистава «Я Вона Її»

Текст та обкладинка — Антон Алохінссон, фото — Діана Федоряка

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа про Харків, яке висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк