Головна » Новини » Синєгубов затвердив перейменування у Харкові. Низку пропозицій громадськості проігнорували

Синєгубов затвердив перейменування у Харкові. Низку пропозицій громадськості проігнорували

Час прочитання: 2 хв

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов підписав розпорядження щодо перейменування трьох станцій метро та 48 інших топонімів у Харкові. При цьому деякі пропозиції від громадських діячів та організацій ХОВА проігнорувала.

«Люк» розповідає детальніше.

Що сталося?

26 липня Синєгубов опублікував допис, де розповів, що підписав розпорядження щодо перейменування у Харкові 51 топоніма: вулиць ,провулків, проспектів та станцій метро.

«Для обʼєктивності процесів перейменування було створено Робочу групу, до складу якої увійшли представники громадськості, науковці, історики та краєзнавці університетів, органів місцевого самоврядування, зокрема Харківської міськради. Також у складі групи — начальниця Північно-Східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті», — написав він у Facebook.

Голова ХОВА зазначив, що робоча група провела дев’ять засідань, детально обговорюючи всі пропозиції. Ті, що набрали найбільшу кількість голосів членів групи, було включено до розпорядження.


Читайте також:


Синєгубов також підкреслив, що ОВА має повноваження перейменувати лише ті топоніми, які підпадають під дію відповідного Закону. Тобто ті, які не були перейменовані міською владою до 27 квітня.

«Але відповідні перейменування своїм рішенням здійснюють органи місцевого самоврядування. Усі пропозиції, які після обговорень надішли до ОВА, передамо до органів місцевого самоврядування для подальшого обговорення та консультацій із громадськістю», — йдеться у дописі.

Ймовірно, таким чином він прокоментував заклик громадськості щодо перейменування деяких топонімів на честь більш визначних діячів.

Зазначимо, згідно закону про деколонізацію, з 27 квітня 2024 року саме обласна влада має повноваження щодо перейменування вулиць, які залишились неперейменованими.

прейменування у Харкові

Що цьому передувало?

24 липня робоча група з деколонізації при Харківській ОВА підтримала рішення перейменувати три станції метро та ще 48 топонімів. Тепер у місті може з’явитись вулиця Йогансена, Семенка та Параджанова. 

А от вулиці Симона Петлюри, Міська Барбари, Василя Мисика та Дані Дідіка робоча група не погодила. З детальним списком пропозицій можна ознайомитись за посиланням.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа про Харків, яке висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк