Головна » Новини » Держкіно обрало нову Раду з державної підтримки кінематографії

Держкіно обрало нову Раду з державної підтримки кінематографії

Час прочитання: < 1 хв

7 серпня конкурсна комісія Держкіно обрала новий склад Ради з державної підтримки кінематографії, яка займатиметься розподіленням коштів на підтримку фільмів.

«Люк» розповідає детальніше.

Що сталося?

Засідання комісії транслювалося онлайн, проте голосування було таємним. Нагадаємо, що до складу комісії увійшли: т. в. о голови Держкіно Юлія Шевчук, Андрій Халпачі (теж від Держкіно), Сергій Борденюк (від Спілки кінематографістів), Вікторія Ярмощук (від Української кіноасоціації) та Дарина Трегубова (від громадських організацій).

Під час відбору комісія проводила інтерв’ю з потенційними членами Ради. 

У підсумку, до складу Ради увійшли:

  • Галина Вярвельська — директорка ТОВ «Пілот Продакшнс»;
  • Олександр Шпилюк — кінокритик.
  • Тарас Босак — продюсер (фільми «Щедрик», «Крути 1918»);
  • Ірина Заря — керівниця мережі кінотеатрів «Оскар»;
  • Аркадій Непиталюк — режисер («Уроки толерантності», «11 дітей з Моршина»);
  • Володимир Мула — продюсер та режисер («Американська мрія. У пошуках правди»);
  • Денис Тарасов — режисер («БожеВільні»);

Читайте також:


Що цьому передувало? 

Повноваження попередньої Ради було скасовано рішенням Київського окружного суду в листопаді 2023 року. Вже у березні 2024 року Держкіно оголосило про початок конкурсного відбору кінопроєктів, попри заклики спільноти направити кошти на підтримку армії. 

14 червня цього року Верховний суд України остаточно визнав Раду нелегітимною. Після цього Держкіно оголосило про прийом документів для відбору нових членів Ради, а 10 липня опублікувало наказ про затвердження складу конкурсної комісії, що обиратиме цих членів Ради.

Кіноспільноту обурило те, що процедура відбору до комісії відбувалася непрозоро. Тож вони написали відкритого листа до Кабміну та НАБУ з проханням з вимогою провести чесний конкурс.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа про Харків, яке висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк