Головна » Новини » У Харкові знесли постамент пам’ятника Алєксандру Невському

У Харкові знесли постамент пам’ятника Алєксандру Невському

Час прочитання: 2 хв

У Харкові остаточно демонтували постамент, на якому до 2022 року стояв пам’ятник Алєксандру Невському — давньоруському князеві та святому Російської православної церкви.

«Люк» розповідає, чому це важливо.

Що сталося?

Вчора, 13 червня у Харкові знесли постамент колишнього пам’ятника Алєксандру Невському. Про це повідомили учасники проєкту «Деколонізація.Україна».

Алєксандр Невський стояв у Харкові з 204 року
Алєксандр Невський стояв у Харкові з 2004 року

Колишній монумент встановили біля однойменної церкви Московського патріархату у серпні 2004 року з нагоди 350-ї річниці міста. Автором пам’ятника є нині покійний харківський скульптор Сейфаддін Гурбанов. Кошти на зведення виділили з бюджету Московського (нині Салтівського) району, за ініціативи тодішнього міського голови Михайла Добкіна

Після початку російської агресії пам’ятник ставав жертвою вандалів. Так, у травні 2015 року невідомі вкрали у пам’ятника меч. Пізніше Гурбанов відновив його своїм коштом. 19 травня 2022 року, коли Харків перебував під щоденними російськими обстрілами, група осіб у військовій формі прив’язала до статуї Невського трос та знесла його з постаменту за допомогою вантажівки. Харківська міська рада тоді подала заяву до поліції.


Читайте також:


Ким був Алєксандр Невський?

Алєксандр Невський був у ХІІІ столітті князем новгородським, псковським та владимирським. Отримавши від монголського хана Батия ярлик на велике княжіння, у 1249-1263 роках формально був великим князем київським, проте особисто у Києві ніколи не був. Під час новгородського княжіння влаштував у місті різанину через незгоду місцевих мешканців платити данину ординським баскакам. Російський історик Лев Гумільов вважає Алєксандра Невського названим сином Батия.

Культ Невського формувався у росіян ще у добільшовицьку епоху. Приписуваний йому шолом навіть помістили на великий герб Російської імперії (в реальності шолом виготовлений на 400 років пізніше за арабськими зразками). Напередодні Другої світової війни, цей культ був реанімований радянським диктатором Йосипом Сталіним. Російська православна церква вважає Невського покровителем сухопутних військ та морської піхоти РФ.

Текст та обкладинка — Антон Алохінссон

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа про Харків, яке висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк