Головна - Новини - Росіяни оточать Харків? Розповідаємо про новий фейк від окупантів

Росіяни оточать Харків? Розповідаємо про новий фейк від окупантів

Час прочитання: 2 хв

Російська пропаганда розповсюджує серед мешканців Харкова фейк від нібито ДСНС України про можливе оточення міста найближчим часом та необхідну евакуацію.

«Люк» розповідає, що кажуть офіційні джерела.

Що сталося?

Вчора, 2 квітня, Центр протидії дезінформації (ЦПД) повідомив, що росіяни поширюють новий фейк. Вони розповсюджують повідомлення з буклетом нібито від ДСНС України, де зібрані рекомендації з евакуації з Харкова, бо його, мовляв, планують оточити.

Керівник ЦПД, лейтенант Андрій Коваленко заявив, що такі повідомлення є частиною ІПСО (інформаційно-психологічної операції) ворога щодо нагнітання паніки серед жителів Харківщини. 

«Росія продовжує свою дезінформаційну кампанію “пропаганда страху” з метою залякати мешканців Харкова наступом на місто, який наразі неможливий. Головна мета росіян — зробити так, щоб побільше людей виїхало», — наголосив керівник ЦПД.

Центр також прогнозує подібні фейки і про Херсон, Миколаїв, Суми, Чернігів та Київ. Зазначимо, що подібні пам’ятки приходили навіть членам редакції «Люк» — пізніше акаунти, з яких розповсюджувались фейки, були видалені.

Також подібні меседжі розповсюджують і російські медіа, зокрема, і так звані «ліберальні». Так, «Медуза» з посиланням на джерела у владі РФ, заявило, що Володимир Путін, ймовірно, після виборів поставив завдання взяти Харків і після цього поступово згортати «спеціальну військову операцію».


Читайте також:


Що кажуть офіційні джерела?

Мер Харкова Ігор Терехов прокоментував можливий новий наступ РФ на місто, про загрозу якого пишуть західні та російські ЗМІ. 

«Неважливо, що готує ворог. Важливо — як ми будемо давати відсіч. А щоб це зробити, потрібно багато факторів, насамперед військовий. Щодо виснаження Харкова — росіянам це не вдасться. Паніки у місті немає. Залякування Росії не працюють — люди згуртовані. Харків — це форпост України. І ми чудово це розуміємо», — сказав Терехов в інтерв’ю Liga.net.

Він також додав, що головна проблема Харкова — це постійні обстріли. 

А Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський в інтерв’ю «Укрінформу» заявив, що у разі наступу на Харків, місто стане «фатальним» для окупантів.

«Ми не можемо ігнорувати будь-яку інформацію про підготовку ворога до наступальних дій, тому вживаємо всіх заходів для адекватного реагування на таку ймовірність. На сьогодні проводимо великий комплекс робіт із фортифікаційного обладнання територій і позицій, встановлюємо комплексну систему загороджень, проводимо планування застосування наших військ у разі таких дій», — сказав Олександр Сирський.

Також на допис ЦПД звернули увагу в і Міністерстві внутрішніх справ України. Там заявили, що ці публікації є ворожим інформаційним вкидом, спрямованим на дестабілізацію ситуації в Україні. 

«Таким чином російські окупанти, не маючи змоги досягти бажаного на полі бою, намагаються посіяти паніку та хаос в українському суспільстві», — написали у МВС. 

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк