Головна - Новини - Влада Харкова не збирається відмовлятися від забудови Саржиного Яру

Влада Харкова не збирається відмовлятися від забудови Саржиного Яру

Час прочитання: 3 хв

Після суспільного розголосу прессекретар Харківської міської ради дав розгорнутий коментар щодо побудови офісного центру у Саржиному Ярі. Архітекторка Ольга Клейтман, яка працювала над реконструкцією цього парку у 2018-2020 роках, б’є на сполох та закликає врятувати парк.

«Люк» розібрався у деталях цієї ситуації.

Якою є позиція міської ради?

Сьогодні, 8 серпня, директор Департаменту у справах інформації та зв’язків з громадськістю Харківської міськради Юрій Сидоренко опублікував розгорнутий коментар щодо забудови Саржиного Яру.

За його словами, ініціатором побудови офісного центру став Володимир Зеленський під час однієї з робочих поїздок до Харкова. Він, нібито, доручив створити безпечний простір для захисту дітей та цивільного населення.

«Проєктом там передбачене бомбосховище, в якому зможуть знайти прихисток сотні й сотні людей, адже три чверті центру знаходитиметься під землею,пише Сидоренко у дописі. — Також це приміщення можна буде використовувати як великий освітній простір, де у безпечних умовах зможуть навчатися до семисот школярів або студентів».

Зазначимо, що в опублікованій тендерній документації відсутні будь-які згадки про освітній простір чи бомбосховище у майбутній будівлі. Натомість проєкт передбачає офіси, конференцзали, пресцентр, коворкінг та заклад харчування:

Тендерна документація розкриває деякі подробиці майбутньої забудови
Тендерна документація розкриває деякі подробиці майбутньої забудови

Втім, Сидоренко натомість стверджує, що офісний центр у Саржиному Ярі відповідатиме усім державним будівельним нормам, які стосуються бомбосховищ, аби витримати ракетний удар.

За його словами, зведення будівлі фінансуватиме виключно держава, місто оплатить лише проєктну документацію. До кінця цього року планується закінчити усі технічні узгодження та дати старт будівельним роботам. Він також додав, що територія самого парку не постраждає — мовляв, будівництво відбуватиметься у «санітарній зоні, що прилягає до проспекту Науки і не є частиною Саржиного Яру»

Ілюстрація Сидоренка (згори) суперечить наявним у відкритому доступі рендерам будівлі
Ілюстрація Сидоренка (згори) суперечить наявним у відкритому доступі рендерам будівлі

Що каже архітекторка?

Словам Сидоренка опонує Ольга Клейтман, архітекторка відбудови Саржиного Яру та керівниця громадського об’єднання «Крізь війну»

«Під час війни ми забудовуємо єдине місце у середмісті, де не вирубили дерева та не заасфальтували все, — каже вона у відеозверненні. — І це все будується на гроші, направлені на відновлення зруйнованої інфраструктури та житлової забудови. Це зовсім не профільне використання цих грошей».

Архітекторка пропонує натомість витратити ці гроші на відбудову зруйнованих громад Харківщини, які найбільше постраждали від російського вторгнення — Старого Салтова, Ізюма, Куп’янська тощо:

«Там є люди, яким просто нема куди повернутися. Там треба відновлювати житло та ремонтувати дахи, а не будувати офісні будівлі, — пояснює пані Клейтман. Вона також закликає до тиску на владу — Давайте щось робити! Не бійтеся — все найстрашніше із нашою країною вже відбулося».


UPD 09/08: Ініціативна група на чолі з Ольгою Клейтман та громадською діячкою Юлією Гончаровою зареєструвала петицію на офіційному сайті Президента України. В ній активісти закликають звернути увагу на майбутню забудову Саржиного Яру та просять відповісти на наступні питання:

  1. Чому нове будівництво планується саме в парку?
  2. Чому офісний центр хочуть побудувати за кошти Фонду ліквідації наслідків збройної агресії, у якому не передбачено нове будівництво?
  3. Чому центр потрібно будувати саме під час війни, коли українська армія та цивільні мають більш нагальні потреби, а близько 90 тисяч квадратних метрів офісних приміщень біля Саржиного Яру стоять напівпорожні?

«Допоможіть, будь ласка, розібратись і припинити це безглуздя», — пишуть ініціатори петиції у своєму зверненні.

Наступного дня Гончарова отримала відповідь від Офісу Президента України. Чиновники відмовили їй у реєстрації петиції через невідповідність вимогами, але подякували за активну громадянську позицію.

Офіс Президента відмовився реєструвати петицію щодо збереження Саржиного Яру

Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк