Головна - Новини - Харківські вчені відкрили нову п’явку — вона виявилась «блудною»
…

Харківські вчені відкрили нову п’явку — вона виявилась «блудною»

Час прочитання: 2 хв

Харківські зоологи відкрили новий вид п’явок, предки якого мігрували з Антарктики в Арктику, а потім повернулись назад. Їх назвали «блудними».

«Люк» розповідає, що відомо про відкриття вчених.

Що відкрили зоологи?

Українські зоологи Андрій та Сергій Утєвські у співпраці з польськими, італійськими та словенськими колегами відкрили в водах на Південному полюсі новий вид п’явок з групи «платибделін». Здивування вчених викликало те, що цей вид поширений в Арктиці й суміжних водах Атлантики та Тихого океану, але аж ніяк не в Антарктиці.

«Це те саме, як знайти білого ведмедя в Антарктиці!», — зазначив Сергій Утєвський.


Читайте також:


Як п’явкам вдалось мігрувати?

По проведенню філогенетичного аналізу і реконструкції предкових ареалів, вчені встановили, що риб’ячі п’явки виникли в морях навколо Антарктики, потім вони розповсюдилися Світовим океаном, досягли Арктики та проникли в прісні водойми Північної півкулі. Однак, згодом предок щойно відкритого виду повернувся з півночі на «батьківщину пращурів всієї родини риб’ячих п’явок в Антарктиці».

Молекулярний годинник показав, що новий вид відділився від своїх північних родичів приблизно 1,76 мільйона років тому під час плейстоцену, коли поверхня Землі зазнала значного охолодження. Саме в цю епоху він зміг перетнути тропіки.

«Еволюційна історія нового виду нагадала нам притчу про блудного сина, який залишив батька та блукав у далеких країнах так само, як і п’явки-платибделіни в північних морях. Згодом одна з них повернулася на південну прабатьківщину. Латиною “блудна” — “prodiga”. Отже, повна офіційна назва описаного нами нового для науки виду — Austroplatybdellina prodiga», — розказав Сергій Утєвський.

Хто такі брати Утєвські?

Брати Андрій та Сергій Утєвські — відомі дослідники полярних регіонів з Харкова (навчались у Харківському національному університеті імені В. Н. Каразіна). Вони багато років вивчають п’явок різних регіонів: Сергій — арктичних, а Андрій — антарктичних (був зимівником 8-ї Української антарктичної експедиції та учасником численних сезонних експедицій на станцію «Академік Вернадський»). Нині на їхньому рахунку відкриття 19 нових для науки видів тварин. 

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк