Головна » Сорокарічні пенсіонери: чому харківські прокурори щороку отримують мільйонні виплати 
…

Сорокарічні пенсіонери: чому харківські прокурори щороку отримують мільйонні виплати 

Час прочитання: 3 хв

Після розкриття мільйонних статків скандальної очільниці Хмельницької медико-соціальної експертної комісії (МСЕК), минулого тижня з’ясувалося, що майже всі прокурори цієї області оформили собі інвалідність, аби отримувати від держави багатотисячні пенсії.

«Люк» з’ясовував, чи отримають подібні виплати керівники прокуратури Харківщини

Про що йдеться?

На початку жовтня українські соцмережі сповнилися мемами про чоловіка Тетяни Крупи, керівниці Хмельницької обласної МСЕК, який лежить серед мільйонів доларів готівкою, знайдених у нього у квартирі під час обшуків.

МСЕК мем купа грошей на ліжку

МСЕК мем купа грошей на ліжку

МСЕК мем купа грошей на ліжку

МСЕК мем купа грошей на ліжку

МСЕК мем купа грошей на ліжку

Минулого тижня журналіст Юрій Бутусов  опублікував дані, що півсотні прокурорів Хмельниччини (на чолі з головним прокурором області Олексієм Олійником) оформили через Крупу інвалідність другої групи. Всі вони отримували пенсії за інвалідністю.

Після суспільного розголосу генеральний прокурор України Андрій Костін ініціював службове розслідування в облпрокуратурі Хмельниччини та «інших органах прокуратури». Але «Люк» вирішив не дочікуватись результатів цієї перевірки в обласній прокуратурі Харківщини та вирішив самостійно перевірити, чи отримує пенсію її керівництво. Для цього ми використали дані Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.


.Читайте також:


Яка пенсія в керівників прокуратури Харківщини?

Харківську обласну прокуратуру з 2020 року очолює Олександр Фільчаков. Йому 45 років, і він отримує від держави пенсію — проте не за інвалідністю, а з вислуги років. Мінімальний вік для виходу на пенсію для прокурорів становить 41-42 роки — після 25 років стажу включно з навчанням у профільному виші.

У минулому році Фільчаков задекларував 823,07 тисяч гривень пенсії. Харківський антикорупційний центр повідомляє, що виплати у розмірі 90% від середньомісячної зарплатні Фільчаков почав отримувати у 2020 році на підставі судового рішення. Журналісти ХАЦ підкреслюють, що такі звернення прокурорів до суду є масовими та розповсюдженими.

Олександр Фільчаков прокуратура Харківської області та його пенсія

Першим заступником Фільчакова є Володимир Лимар, який на додачу до 1,626 мільйона гривень зарплатні задекларував у 2023 році ще й 714,75 тисячі гривень пенсії. Він почав її отримувати у 2019 році, також у віці 42 років. 

Володимир Лимар прокуратура Харківської області та його пенсія

Ще одним заступником голови Харківської облпрокуратури є 43-річний Станіслав Муратов, який за минулий рік отримав від пенсійного фонду 1,15 мільйона гривень. При чому вперше він задекларував пенсію ще у 2020 році.

Станіслав Муратов прокуратура Харківської області та його пенсія

Муратову дещо поступається ще один заступник Фільчакова — Андрій Кравченко. У 2023 році він задекларував лише 1,01 мільйона гривень пенсії на додачу до зарплатні у 1,42 мільйона. Варто відзначити, що вперше він отримав  пенсію у три роки тому, коли Кравченку було 36 років. 

Андрій Кравченко прокуратура Харківської області та його пенсія

Замикає список заступників керівника прокуратури Харківщини у рейтингу Олександр Сузий, якому зараз 41 рік. Минулого року він отримав 439,58 грн пенсії, при чому почав отримувати її ще у 2021 році.

Хто очолив рейтинг найбагатших прокурорів-пенсіонерів?

Якщо скласти топ керівників усіх обласних прокуратур України за розмірами отриманих ними пенсій у 2023 році, перші місця займуть саме вихідці з Харківщини:

  1. Станіслав Муратов — 1 152,16 тисячі гривень;
  2. Андрій Кравченко — 1015, 225 тисяч гривень;
  3. Олександр Фільчаков — 823,07 тисяч гривень;
  4. Катерина Шевцова — 785,44 тисячі гривень;
  5. Володимир Лимар — 714,75 тисячі гривень;

З цього рейтингу дещо вибивається керівниця Черкаської обласної прокуратури  Катерина Шевцова. Проте на цю посаду її призначили лише у жовтні 2023 року, коли їй був 41 рік. Свою кар’єру вона розпочала у 2004 році саме в органах  прокуратури Харківщини, а за рік до переведення на Черкащину обіймала посаду заступника керівника Вінницької обласної прокуратури. Загальна сума її доходів за минулий рік становить 2,26 мільйона гривень — і це лише зарплатня, без урахування пенсії та додаткових виплат.

Катерина Шевцова прокуратура Черкаської області

Невідомо, чому прокурори з однієї області та приблизно однакового віку отримують настільки різні пенсійні виплати за вислугу років. 20 жовтня речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко повідомив, що ані в керівника облпрокуратури Олександра Фільчакова, ані в його заступників немає інвалідностей будь-яких груп. Проте це не стосується інших працівників прокуратури:

«На підрахунок точних цифр та встановлення підстав отримання інвалідностей потрібен ще деякий час, оскільки в органах прокуратури Харківської області працює 471 прокурор. Збір такого масиву інформації пов’язаний із запитами до різних установ та перевірки наданої інформації», — пояснив Чубенко в інтерв’ю «Суспільному». 

За його словами, вже цього тижня зібрану за результатами перевірки інформацію передадуть до Офісу генерального прокурора України.

Текст та обкладинка — Антон Алохінссон

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа про Харків, яке висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк