Головна - Новини - Українські черв’яки з Чорнобиля виявились стійкими до радіації та раку

Українські черв’яки з Чорнобиля виявились стійкими до радіації та раку

Час прочитання: < 1 хв

Мікроскопічні черв’яки, що живуть у Чорнобильській зоні відчуження, виявились невразливими до радіації та стійкими до розвитку раку.

«Люк» розповідає детальніше.

Що виявили вчені?

Команда з Університету Нью-Йорка провела дослідження мікроскопічних черв’яків із Чорнобильської зони. Для вивчення обрали тип нематод Oscheius Tipulae. Науковці зібрали сотні екземплярів з зараженої території, доставили до університету, заморозили і провели детальний аналіз.

Після цього дослідники провели секвенування геному зразків із Зони відчуження і порівняли їх з геномами черв’яків з інших регіонів. В результаті, вчені не знайшли доказів радіаційного ушкодження у геномах українських черв’яків.


Читайте також:


Чому це дослідження важливе?

У публікації зазначають, що отримані результати не свідчать про безпеку Чорнобильської зони, але демонструють, що деякі види можуть мати значно більшу стійкість, аніж вважалося до цього. Автори дослідження вважають, що їх відкриття надає уявлення щодо можливостей відновлення ДНК, які можуть варіюватися серед різних особин.

Також науковці впевнені, що ці дослідження можуть бути важливими для онкологічної сфери та вивчення причин, чому у деяких осіб із генетичною схильністю до раку хвороба розвивається, а у інших — ні.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк