Головна - Новини - «Культура як інструмент боротьби проти тоталітаризму та пропаганди». З’явився радіоблог про українських митців та мисткинь

«Культура як інструмент боротьби проти тоталітаризму та пропаганди». З’явився радіоблог про українських митців та мисткинь

Час прочитання: 2 хв

На «Радіо Культура» стартував радіоблог «Українське мистецтво в іменах». Він розповідає про долі українських митців та мисткинь, чиї роботи та ідентичність затиралися або цензурувалися радянською владою.

«Люк» розповідає, чому цей проєкт важливий

Що це за радіоблог?

13 листопада на Радіо Культура розпочався проєкт «Українське мистецтво в іменах». Цей радіоблог веде історикиня мистецтва Оксана Семенік. У кожному новому випуску авторка розповідатиме про долі українських митців та мисткинь, імена яких довгий час цензурувалися радянською владою або навмисно «забувалися».

Радіоблог виходитиме щодня о 8:50, 10:52 та 15:47. Перший епізод, що вийшов 13 листопада, був присвячений Казимиру Малевичу. З нього можна було дізнатися, наприклад, що найвідоміша робота митця — «Чорний квадрат» — спершу висів на покутті — там, де в українських хатах традиційно розташовувався домашній вівтар з іконами та свічками. Або відкрити для себе, що Малевич все дитинство провів на Поділлі та Слобожанщині, де і навчився малювати. 


Читайте також:


«Для цього проєкту я обрала різних художників з різними, але й схожими історіями, — розповідає Оксана Семенік в інтерв’ю «Суспільному». — Йтиметься не тільки про живопис, а й про скульптуру, монументальне мистецтво, кераміку, фотографію. У нас майже порівну чоловіків та жінок. Є як художники, які здобували освіту в академії, так і самоуки». 

Чому цей радіоблог важливий?

За словами історикині, усіх її героїв обʼєднує боротьба проти системи своїм мистецтвом. За радянських часів багато фактів з життя митців замовчувались, деяких «забули», оскільки про них не можна було говорити, а навколо інших досі існує багато міфів.

Історикиня мистецтв Оксана Семенік в етері Радіо Культура
Історикиня мистецтв Оксана Семенік в етері «Радіо Культура». Фото: Суспільне

Усього планується двадцять випусків про митців, які представляють різні напрями, жанри, стилі та навіть історичні епохи. Серед них — Олександра Екстер, Марія Примаченко, Михайло Бойчук, Яків Гніздовський, Алла Горська, Олександр Архипенко та інші. Всіх їх, на думку авторки, об’єднує те, що вони творили саме українське мистецтво, яке дивовижним чином не лише виживало, але й розвивалося в умовах тоталітаризму.

«Я б також хотіла, щоб завдяки цим історіям люди нарешті зрозуміли, що культура не буває поза політикою, — пояснює Оксана Семенік. — І культура важлива — вона надихає, вона допомагає боротись і стає інструментом боротьби проти колоніалізму, тоталітаризму та пропаганди».

Антон Алохінссон, обкладинка — Макс Бурєнок

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк