Головна - Новини - Мінкульт запустив держреєстр культурних пам’яток України

Мінкульт запустив держреєстр культурних пам’яток України

Час прочитання: < 1 хв

Міністерство культури та інформаційної політики України запустило Державний реєстр нерухомих пам`яток України «єПам’ятка». В ньому можна переглянути пам’ятки всіх рівнів, що розташовані на території країни.

«Люк» розповідає детальніше.

Що відомо про реєстр?

Державний реєстр нерухомих памʼяток України (ДРНПУ) містить перелік обʼєктів культурної спадщини, які держава офіційно бере під охорону. Такі обʼєкти визначають незалежно від форм власності, відповідно до їхньої археологічної, естетичної, етнологічної, історичної, мистецької, наукової чи художньої цінності. Після внесення до реєстру обʼєкти культурної спадщини набувають статусу памʼяток.

Відповідний наказ про його створення було направлено державним секретарем МКІП Юрієм Лещуком. Система «єПам’ятка» буде інтегруватися з Єдиною державною електронною системою у галузі будівництва (ЄДЕССБ). Це дозволить забудовникам отримувати затвердження та дозволи на будівельні роботи в історичних містах та на пам’ятках у режимі онлайн, що сприятиме зниженню ризику корупції у будівельній галузі.


Читайте також:


Що містить у собі реєстр?

Наразі у системі є дані про 105 532 об’єкти культурної спадщини, а саме:

  • Об’єкти всесвітньої спадщини ЮНЕСКО;
  • Пам’ятки національного значення;
  • Пам’ятки місцевого значення;
  • Щойно виявлені пам’ятки культурної спадщини;
  • Історико-культурні території.

Переглянути реєстр можна за посиланням.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк