Головна - Новини - Верховний суд відмовив міськраді Харкова у позові щодо перейменування проспекту на Жукова

Верховний суд відмовив міськраді Харкова у позові щодо перейменування проспекту на Жукова

Час прочитання: 2 хв

Верховний суд України відмовив у задоволенні касаційної скарги Харківської міської ради про друге перейменування проспекту Петра Григоренка на Маршала Жукова.

«Люк» розповідає детальніше.

Що сталося?

17 травня адвокат Андрій Коломійцев, який вів цю справу, розповів на своїй Facebook-сторінці, що Верховним судом було ухвалено рішення про відмову у задоволенні касаційної скарги Харківської міської ради про друге перейменування проспекту Петра Григоренка на Маршала Жукова.

«Таким чином позов ВО “Свобода” пройшов всі три інстанції, в кожній політична партія отримала перемогу, а рішення оскарженню не підлягає. Нагадаємо, що ВО “Свобода” оскаржувала всі три спроби ХМР повернути назву топоніму в м. Харкові на честь кривавого маршала. На українській землі не буде місця окупантам! Але попрацювати доведеться», — повідомив він.


Читайте також:


Що цьому передувало?

17 травня 2016 року Харківська ОДА на виконання закону «про декомунізацію» перейменувала проспект Маршала Жукова на проспект Петра Григоренка.

У травні 2019 року харківський міський голова Геннадій Кернес заявив, що якщо петиція до міської ради про повернення назви проспекту імені маршала Георгія Жукова набере необхідну кількість у 5 тисяч голосів, то він ініціює таке рішення Харківської міської ради.

19 червня 2019 року міська рада ухвалила рішення про поверненню проспекту імені маршала Жукова, а ім’я Петра Григоренка було присвоєне новій вулиці-пробивці між вулицями Римарською та Клочківською. На початку вересня 2019 року Харківський окружний адміністративний суд визнав таке перейменування незаконним. 8 жовтня 2019 року Харківська міська рада програла апеляцію.

26 лютого 2020 року рішенням Харківської міської ради проспекту повернено попередню назву на честь маршала Жукова.

Наступного дня після перейменування Український інститут національної пам’яті підготував заяву, в якій засудив рішення Харківської міської ради, визнавши його незаконним і таким, яке не сприяє консолідації суспільства. Крім того, в Інституті наголосили, що буде невідкладно подано звернення до правоохоронних органів з метою притягнення причетних осіб до відповідальності за порушення закону.

18 червня 2020 року Харківський окружний адміністративний суд вдруге скасував рішення Харківської міськради про перейменування проспекту на честь маршала Жукова. Було визначено, що перейменування проспекту суперечить закону України «Про декомунізацію».

А 24 лютого 2021 року міська рада Харкова втретє повернула проспекту Григоренка ім’я Жукова.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк