Головна - Новини - Харківське бюро SBM Studio взяло три призи на конкурсі від НСАУ. Розмовляємо з Ольгою Клейтман про важливість цих проєктів

Харківське бюро SBM Studio взяло три призи на конкурсі від НСАУ. Розмовляємо з Ольгою Клейтман про важливість цих проєктів

Час прочитання: 2 хв

Харківське бюро архітектури та дизайну SBM Studio отримало три нагороди у конкурсі-огляді Національної спілки архітекторів України (НСАУ) за 2023 рік.

Керівниця студії Ольга Клейтман розповіла «Люк» про важливість кожного з них.

В якому конкурсі перемогла студія?

Премія НСАУ проводиться щорічно з 2003 року. Конкурс спрямований на популяризацію архітектури, охоплює об’єкти та проєкти за останні три роки в Україні або виконані українськими архітекторами за кордоном. Цьогоріч журі обрало переможців серед 152 поданих робіт.

Команда SBM Studio отримала призи у трьох номінаціях: «Містобудування» (за проєкт набережної в Черкасах), «Регенерація історичного середовища» (за регенерацію головної оранжереї ботанічного саду Харківського національно університету імені В.Н.Каразіна) та «Інтер’єр» (за втілення інтер’єру культурно-просвітницького закладу Morris Space в Черкасах).

З повним списком переможців ви можете ознайомитись за посиланням.


Читайте також:


Що за проєкт набережної в Черкасах?

Перемогу у номінації «Містобудування» архітекторка Ольга Клейтман у коментарі «Люк» називає найважливішою і дуже показовою у питанні комунікації з місцевою владою. Так, у 2021 році SBM Studio перемогла на тендері щодо будівництва набережної Дніпра в Черкасах. Архітекторка розповіла, що спочатку вони розробили дві концепції набережної, однак потім дізнались, що поруч планувалась забудова високоповерхівками. Для цього хотіли замити острів, що знаходиться навпроти берега.

Тоді архітектурне бюро вирішило створити іншу концепцію, яка б передбачала збереження природної складової узбережжя та острова.

«Я придумала, що з цього острова можна зробити острів для “пластунів” [скаутської організації «Пласт», — «Люк»]. Зробити там смугу перешкод, типу екстрим парку плюс те, що треба для “пластунів”. Таким чином, ми зберігаємо острів та даємо йому сенс», — розповіла Клейтман.

З цією пропозицією вона пішла до мера міста Анатолія Бондаренка. Той, за словами архітекторки, «насупився, але вислухав». Потім вона презентувала проєкт містобудівному відділу, який радо прийняв цю пропозицію. Пізніше її підтримали і на сесії міськради.

«Ми ж розуміємо, що вже все було розписано, були домовленості. Але мер зрозумів, що люди підтримують саме цю пропозицію і дослухався. Ця історія каже, що які б амбітні плани не були, все одно треба тримати вуха відкритими. Він така сама людина з 90-х, як і наш [міський голова Ігор Терехов]. Але я йому розповідаю, і розумію, що він мене чує. Хоч і не в захваті, але чує», — сказала архітекторка.

SBM Studio

Який проєкт розробили для Харкова?

У номінації «Регенерація історичного середовища» відзнаку отримав проєкт студії щодо відновлення оранжереї в ботанічному саду, що належить Харківському національному університету ім. Каразіна.

«Цю будівлю добудовували всі 200 років, що вона існує. Ми вирішили залишити все так, але вийняти скло, а навколо неї побудувати купол, — розповіла Клейтман.

Всередині буде теплиця, а рости будуть рослини через цю будівлю. Там можна проводити наукові конференції, навчальні процеси, що завгодно. Це частина великого проєкту з реновації всього ботсаду, який ми перетворюємо на “маленьку Україну”, де будуть рослини з усієї країни, розбиті по зонах».

SBM Studio

SBM Studio

SBM Studio

Що за простір у Черкасах?

Третій проєкт вже втілений у життя. Це інтер’єр культурно-просвітницького закладу Morris Space у Черкасах, названого на честь письменника, художника та теоретика мистецтв Уільяма Морріса

«Це простір в центрі міста, який зараз є культурним серцем Черкас. Там відбуваються філософські та культурологічні лекції і таке інше. Він названий в честь Уіляма Морріса, який цінував природу, природні навички людей. Його твори, архітектура, мистецтво, направлені на природу та людину. У цьому просторі може відбуватись все, що стосується людського життя», — прокоментувала Клейтман.

SBM Studio

SBM Studio

SBM Studio

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк