Головна » Новини » Частіше говорять українською і не люблять колаборантів. Соціологи дослідили думки харків’ян вперше за час великої війни

Частіше говорять українською і не люблять колаборантів. Соціологи дослідили думки харків’ян вперше за час великої війни

Час прочитання: 3 хв

Соціальне бюро «Соціологіст» провело перше з початку повномасштабного вторгнення опитування харків’ян. Виявилось, що 74% респондентів почали частіше розмовляти українською, а найбільше у місті вони люблять парки.

«Люк» розповідає детальніше.

Кого опитували?

Бюро зібрало понад 600 респондентів, серед наступних категорій людей:

  • харків’яни, що лишились в місті;
  • харків’яни, що виїхали в інші області України у 2022 році;,
  • харків’яни, що з 2022 року живуть за кордоном;
  • переселенці з інших регіонів у Харкові. 

Під час досліджень проводились фокус-групи, онлайн опитування та інтерв’ю.


Читайте також:


Чому харків’яни повертаються?

Серед опитуваних харків’ян, які зараз у місті,  51% нікуди не виїжджали після початку повномасштабного вторгнення. Решта ж повернулася після життя деінде. 64% опитуваних головною причиною повернення назвали сум за домом.

Лише 9% респондентів з інших областей та 19% з-за кордону не планують повертатися до міста зовсім. Решта переїдуть назад за різних умов — припинення війни, відбудова міста тощо.

Також 50% опитуваних зазначили, що бути харків’янином можуть всі, хто себе ними вважають. 55% кажуть, що для цього треба народитися в Харкові, а 46% — що харків’янами є ті, хто хоче жити у цьому місті.

Харків
Харків

Як харків’яни бачать місто?

70% респондентів назвали Харків «незламним та залізобетонним», 52% — чистим і комфортним, 45% — українським. Грубим та хамським місто вважає лише 2% опитуваних.

Харків

Найбільше люди люблять сад Шевченка (34%), Центральний парк (32%) та Саржин Яр (22%). Градусник любить 2% опитуваних.

Серед проблем зазначають ненадійне ППО (68%), проблеми з електропостачанням (51%), руйнування архітектури міста через ворожі обстріли (45%), колаборанти і зрадники, що залишаються у місті (40%).

Харків
Харків

Як щодо української?

74% опитуваних харків’ян стали частіше розмовляти українською мовою. Найбільше таких людей серед тих, хто виїжджав в інші регіони України. Більшість опитуваних (47%) виявились білінгвами, що спілкуються однаково українською та російською. 21% чисто україномовних, 30% — досі розмовляють російською.

Харків
Харків

Яким буде Харків після війни?

Дослідники виявили, що люди, які живуть у Харкові, дивляться на ситуацію в місті оптимістичніше, ніж ті, що за кордоном чи в інших регіонах.

76% опитаних вважають, що Харків буде безпечним після війни, а 85% думають, що він стане навіть кращим. Вони також зазначали, що в місті потрібно відновити центр, але перебудувати спальні райони.

Також 83% опитуваних заявляють, що будуть жити у Харкові після перемоги. 

Харків

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк