Головна - Новини - «Літаюча тарілка» в Києві знову в небезпеці. Активісти закликають захистити пам’ятку

«Літаюча тарілка» в Києві знову в небезпеці. Активісти закликають захистити пам’ятку

Час прочитання: 2 хв

Активісти закликають захистити «Літаючу тарілку» в Києві, що внесена до реєстру пам’яток архітектури та монументального мистецтва. Наразі впритул до неї зводять ТРЦ Ocean Mall.

«Люк» розповідає детальніше.

Що сталося?

Режисер стрічки «Нескінченність за Флоріаном», що розповідає історію боротьби за «тарілку» Олексій Радинський опублікував допис, в якому закликає до поновлення боротьби за пам’ятку.

«Ocean Mall зводять стінка до стінки. Від пам’ятко-охоронної зоні (за будівлею) вже нічого не залишилось», — пише Радинський.

У коментарях під дописом активісти закликають зберегти «тарілку» і провести публічний міжфаховий «круглий стіл» за участю представників культурної сфери, менеджменту та державних установ.

Зазначимо, що забудовник Вагіф Алієв, що зводить ТРЦ, заявив про плани завершити будівництво у вересні 2024 року. Наразі активісти стурбовані тим, що ситуація з прибудинковою територією між пам’яткою та ТРЦ не вирішена, адже про «буферну» зону, вільну від забудови, домовитись досі не вдалося.


Читайте також:


Що за історія з «тарілкою»?

«Літаюча тарілка» — будівля, зведена 1971 року за проєктом архітекторів Флоріана Юр’єва і Льва Новикова. Вони розробили проєкт у 1960-х роках. Юр’єв планував створити там світломузичний театр, проте керівництво вирішило розмістити там Інститут науково-технічної інформації, заснований 1958 року, а також архів КДБ та Комуністичної партії України.

Конференц-зал, який знаходиться в тарілці, має унікальну акустику, дозволяє почути весь діапазон частот людського голосу й музичних інструментів. За задумом автора, в залі мали відбуватися концерти. Натомість, там облаштували кінолекційну залу бібліотеки.

За словами Юр’єва, опори конструкції спеціально були сховані, щоб всім здавалося, наче «тарілка» висить у повітрі.

За проєкт «тарілки» Юр’єва нагородили премією Держбуду СРСР «За новаторство в архітектурі» — 16 тисяч рублів.

У 1990-ті роки будівля почала занепадати, а грошей на ремонт не було. У 2012 році керівництво інституту вирішило передати будівлю Фонду державного майна.

В 2015 році київська влада передала в оренду на 20 років половину будівлі компанії, яка планувала збудувати поруч торговий центр «Ocean Mall». На планах позначалось, що ТЦ частково поглинає «тарілку».

Культурна спільнота виступила проти таких дій. До боротьби за будівлю долучився і сам Юр’єв, написавши відкритого листа з вимогою прозорого процесу реконструкції. Крім цього, будівля стала головною локацією бієнале «Київський Інтернаціонал», а для її збереження була створена ініціатива #savekyivmodernism.

У липні 2020 року почалось відновлення покриття на даху будівлі. А у жовтні Міністерство культури та інформаційної політики внесло будівлю до реєстру пам’яток архітектури та монументального мистецтва.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк