Головна » Новини » ХОВА хоче «реорганізувати» Палац дитячої та юнацької творчості. Що не так з цим рішенням?

ХОВА хоче «реорганізувати» Палац дитячої та юнацької творчості. Що не так з цим рішенням?

Час прочитання: 3 хв

Харківська обласна військова адміністрація пропонує припинити діяльність КП «Харківський обласний Палац дитячої та юнацької творчості» та приєднати його до іншого комунального закладу.

«Люк» розповідає про ситуацію детальніше.

Що сталося?

2 вересня ХОВА направила лист на ім’я голови Харківської облради Тетяни Єгорової-Луценко з проханням винести на сесію питання щодо припинення діяльності КП «Харківський обласний Палац дитячої та юнацької творчості», об’єднання його з «Харківською обласною станцією юних туристів» та перейменування цієї установи на КП «Харківський обласний центр позашкільної освіти».

В «Харківському антикорупційному центрі» зазначили, що Палац дитячої творчості, розташований у центрі Харкова, вирішили приєднати до станції туристів в іншому районі міста, на Нових Будинках.

Тоді ж на території еколого-натуралістичного відділу Палацу дитячої та юнацької творчості, по вулиці Коцюбинського, 15, з’явились стенди з рендерами реконструкції відділу й облаштуванням споруди цивільного захисту. Даних про автора проєкту чи те, хто його погодив, немає.

Працівники ж відділу, за інформацією ХАЦ, нічого не знають про реконструкцію, бо з ними ніхто не комунікує це питання. Крім цього, ще у серпні на території відділу почав працювати геодезист, який відмовився представлятись і пояснювати, що він робить.

палац

Читайте також:


Що цьому передувало?

Наприкінці липня стало відомо, що до порядку денного позачергової сесії Харківської обласної ради, що відбулась 24 липня, винесли проєкт 5095-2024-пр, який передбачає створення у Харкові нового КП «Харківський обласний еколого-натуралістичний центр» за адресою вулиця Коцюбинського, 15 (парк «Соснова гірка»).

При цьому, в пакеті документів не вказана причина відкриття нового закладу на місці аналогічного старого. Вчора, 22 липня, голова постійної комісії Харківської обласної ради з питань науки, освіти та духовності Галина Куц повідомила, що її комісія не погодила проєкт та відправила його на доопрацювання. Однак, його все одно винесуть на голосування сесії.

Завідувачка відділу художньої освіти Палацу Ірина Лопатіна розповіла в коментарі «Люк», що колектив не знав про такі плани облради і дізнався випадково, коли рішення вже внесли до порядку денного сесії. Вона та інші представниці колективу відзначили «дивним» те, що директорка Палацу не поінформувала колектив про такі зміни.

палац

До того ж вони з’ясували, що в кадастровому реєстрі змінили цільове призначення ділянок, на яких розташовано об’єкти палацу — тепер вони не відповідають їхній безпосередній діяльності.

Тоді у проєкті рішення обласної ради не було обгрунтування про те, із якою метою під час повномасштабної війни планують створити новий комунальний заклад. До «просування» нового закладу залучили навіть міністра освіти та науки Оксена Лісового: він у липні приїжджав сюди і рекламував співпрацю приватного та державного сектору у вихованні дітей. Співробітникам Палацу знову ж таки ні тоді, ні зараз нічого не пояснили.

«Говорять, що це буде комерційне підприємство, яке буде вести підприємницьку діяльність також, заробляти кошти. Екоцентр, але з метою бути прибутковим. Також, наскільки нам відомо, в документах до проєкту рішення вказано, що цей екоцентр буде надавати ветеринарні послуги (як один з видів послуг, окрім освітніх), але це неприпустимо в дитячій організації за санітарними нормами», – тоді повідомила керівниця гуртка еколого-натуралістичного відділу Палацу дитячої та юнацької творчості Світлана Пузєєва, передає її слова ХАЦ.

Завдяки суспільному резонансу це питання тоді зняли з порядку денного сесії.

Наразі у Харківській обласній раді підтвердили існування документу від ХОВА із намірами приєднання Палацу дитячої творчості  до туристичного гуртка. Це питання вивчає юридичний департамент облради і його не будуть включати до порядку денного сесії, що відбудеться 20 вересня.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк