Головна - Новини - Гроші в унітаз? В Харкові та області відремонтують два туалети за півтора мільйони гривень

Гроші в унітаз? В Харкові та області відремонтують два туалети за півтора мільйони гривень

Час прочитання: 2 хв

У Харкові та області відремонтують два туалети. Перший — у Харківському ліцеї №153 за майже мільйон гривень, другий — у Дергачах майже за півмільйона. В Харківському антикорупційному центрі (ХАЦ) помітили порушення стосовно обох процедур.

«Люк» розповідає, що не так з цими ремонтами.

Сім кабінок за мільйон у Харківському ліцеї

Управління освіти адміністрації Новобаварського району уклало угоду на ремонт шкільного туалету вартістю 999 992 гривень. При цьому, ціни на матеріали у кошторисі завищені, зазначають у ХАЦ.

За ці кошти планують відремонтувати сім кабінок в Харківському ліцеї №153. Однак, розслідувачі помітили неодноразове завищення вартості ремонтних елементів. Наприклад, сантехнічні перегородки планують купити за 6548 гривень за квадратний метр, хоча середня ціна у Харкові — 2000-2300 гривень за квадратний метр. У Дніпропетровській області ж сантехнічні перегородки купують по 1700 гривень за квадратний метр.

«Гіпсокартон хочуть закупити за 220 гривень за квадратний метр, хоча в тому ж районі в угоді на ремонт школи №127  ціна гіпсокартону закладена 163 гривні за квадратний метр. А в будівельних маркетах гіпсокартон, особливо оптом, коштує ще дешевше», — пишуть в ХАЦ.

Металопластикові двері для туалетних кабінок купуватимуть майже по 8000 гривень за квадратний метр, змішувач — по 3100 гривень за одиницю, унітаз — по 7100 гривень, керамогранітну плитку для підлоги — по 867 гривень за квадратний метр.

Відкриті торги на проведення ремонту управління не проводилою, власноруч обрало підрядника, яким став ФОП Євтушенко Степан Володимирович. Раніше ХАЦ писав, що ФОП Євтушенко потрапив до переліку підприємців, які виграли тендер на ремонт укриттів на Харківщині за завищеними у рази цінами в кошторисі.

Зазначимо, що головою адміністрації Новобаварського району є Тетяна Цибульник. ХАЦ раніше повідомляв, що її підлеглі збирались ремонтувати шкільні укриття за завищеними цінами на матеріали.

Вуличний туалет в Дергачах за півмільйона

Комунальне підприємство (КП) «Постачальник послуг» Дергачівської міської ради Харківської області уклало угоду на 467 472 гривень на капітальний ремонт вуличної вбиральні на майдані Перемоги у Дергачах.

«Це місце загального користування у центрі міста, неподалік від будинку культури. На капітальний ремонт “м” і “ж” готові витратити 467 472 гривні. Цей вуличний туалет окупанти пошкодили навесні 2023 року. У квітні голова громади повідомив, що росіяни обстріляли цей “важливий військово-стратегічний об’єкт”», — розповіли у ХАЦ.

Розслідувачі зазначили, що КП не завантажило кошторис ремонту об’єкту. Саму угоду уклали з ТОВ «Укрбуд-М», яку ХАЦ пов’язує з оточенням ексзаступника мера Харкова Семена Сироти.

«Його [Сироти] бізнес-структури щороку отримували міські підряди на десятки мільйонів гривень. У 2021 році “Укрбуд-М” підозрювали у використанні неякісних матеріалів під час ремонту у школі №154», — зазначили антикорупційники.

Начальник відділу інформаційної роботи Дергачівської міськради Олександр Кулік заявив, що жодних порушень у процедурі немає, адже «інакше б правоохоронні органи відкрили б кримінальну справу»

Також він пояснив доцільність ремонту вбиральні тим, що КП «Постачальник послуг» робить це з власного прибутку. Ці кошти підприємство не може направити на інші сфери (наприклад, на підтримку ЗСУ), які не зазначені у їхньому статуті.

«КП “Постачальник послуг” не може юридично направити ці гроші на ЗСУ. Бо якщо так зробити, направити кошти не за призначенням, то прокуратура відкриє кримінальне провадження. ЗСУ не отримає підтримки, а КП отримає кримінальне провадження», — сказав Кулік.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк