Головна - Новини - Україна вперше увійшла до Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО 

Україна вперше увійшла до Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО 

Час прочитання: 2 хв

Україну вперше в історії прийняли до складу Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Це дозволить їй впливати на включення своїх об’єктів до списків всесвітньої спадщини, а також на використання відповідних фондів.

«Люк» розповідає детальніше.

Хіба Україна не була в ЮНЕСКО?

У 1954 році Україну прийняли в ЮНЕСКО — міжнародну структуру ООН, що сприяє розвитку та збереженню національної культури країн світу, зокрема, охороні пам’яток культури. 

Вчора, 22 листопада, Україну обрали до складу Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Відповідне рішення ухвалили на 24-й сесії Генеральної асамблеї країн-учасниць Конвенції про охорону всесвітньої культурної та природної спадщини у паризькій штаб-квартирі ЮНЕСКО. Про це розповіло Міністерство культури та інформаційної політики України (МКіП).

«Це історична для України подія та важливий крок в розвитку та захисті культурної та природної спадщини України, — заявив у пресрелізі виконувач обов’язків голови МКіП Ростислав Карандєєв. — Дякуємо країнам-учасницям Конвенції за висловлене солідарне рішення на підтримку України. Зараз важливіше, ніж будь-коли, об’єднатися для захисту нашої культурної спадщини».


Читайте також:


Що дає членство у комітеті ЮНЕСКО?

У своєму дописі МКіП нагадало, що Україна ще в липні минулого року подала свою кандидатуру до складу Комітету Всесвітньої спадщини на період 2023-2027 років. Проте нашу держави до його складу обрали тільки вчора.

Членство у Комітеті дозволяє Україні ухвалювати рішення щодо використання Фонду всесвітньої спадщини. Також тепер країна може впливати на включення об’єктів до Списку всесвітньої спадщини та Списку всесвітньої спадщини під загрозою.

Зруйноване росіянами Ізюмське реальне училище, пам'ятка архітектури
Зруйноване росіянами Ізюмське реальне училище, пам’ятка архітектури

«Діючи власними зусиллями та максимально використовуючи наявні ресурси, Україна впроваджує міжнародну допомогу і співробітництво в фінансовому, художньому, науковому та технічному відношеннях для активної популяризації спадщини країни», — пояснили у МКіП.

Текст та фото — Антон Алохінссон, обкладинка — Макс Бурєнок

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк