Головна - Новини - В суді стало відомо, хто демонтував трамвайну колію на вулиці Весніна

В суді стало відомо, хто демонтував трамвайну колію на вулиці Весніна

Час прочитання: 2 хв

Під час судового засідання у справі про демонтаж трамвайної лінії на вулиці Весніна нарешті вдалося з’ясувати, хто саме його проводив.

Харківська міська рада стверджує, що рейки демонтувало одне з комунальних підприємств міста, бо їх пошкодили російські обстріли.

«Люк» ділиться подробицями.

Що саме з’ясувалося у суді з приводу трамвая?

8 листопада у Харківському окружному адміністративному суді пройшло чергове засідання у справі про демонтаж трамвайних колій на Весніна. Це лише друге засідання, де відбувається розгляд справи по суті — перші вісім тривали у межах підготовчого провадження майже пів року через те, що міськрада, ймовірно, свідомо затягувала процес, не надаючи суду потрібні документи.

На минулих засіданнях представниця міської ради Ілона Гевел заявляла, що міськрада не знає, хто саме ухвалив рішення про демонтаж рейок. Міські департаменти інфраструктури та ЖКГ також заперечували свою причетність до проведення будь-яких робіт на відповідній ділянці вулиць Мироносицька — Весніна — Матюшенка.


Читайте також:


За словами захисника позивачів Андрія Коломійцева, лише 25 жовтня надійшла офіційна відповідь від КП «Міськелектротранссервіс» (далі по тексту — КП). У ній директорка цього комунального підприємства Наталія Щербак повідомляє, що колії демонтували на підставі наказу одного з попередніх керівників КП від 2 травня 2022 року (їх після цього змінилось декілька). Як зняті рейки після цього опинилися на балансі Харківського метрополітену — директорці невідомо.

Відповідь КП «Міськелектротранссервіс» Ірині Кравченко
Відповідь КП «Міськелектротранссервіс» Ірині Кравченко

Що не так із позицією міськради?

Посилаючись на вищенаведений документ, Ілона Гевел стверджує, що  міськрада не ухвалювала рішення про демонтаж колії. За її словами, це була ініціатива самого КП, оскільки рейки були пошкоджені внаслідок обстрілів  російською артилерією навесні 2022 році.

«Згідно зі статутом КП, предметом його діяльності є ремонт та обслуговування колійного господарства, а також забезпечення контролю за безпекою, — сказала чиновниця під час останнього засідання. — Я вважаю, що цей наказ було видано відповідно до повноважень, які визначені статутом».

Зліва направо: адвокат Коломійцев, позивач Свід, суддя Бідонько
Зліва направо: адвокат Коломійцев, позивач Свід, суддя Бідонько

Разом із тим, один з позивачів — Олексій Свід — вважає, що харківська влада намагається ввести суд в оману та перекласти відповідальність на плечі самого КП. Воно підпорядковується міському департаменту інфраструктури (що й зазначено у «шапці» документу), тому міськрада не могла не знати про роботи з демонтажу колії та розширення проїжджої частини:

«В даному наказі існує фактична маніпуляція. Бомбардування, наприклад, Журавлівського узвозу не фіксувалося Харківською прокуратурою або Службою безпеки України. “Прильоти” були зафіксовані лише у будинки на розі вулиць Мироносицької та Весніна, інші відбулися вже під час демонтажу, — пояснює він на засіданні.

Відповідно, директор перевищив свої повноваження і заклав невірну мотивацію у свій наказ. Після цього міськрада знехтувала своїми повноваженнями та не викликала його для дачі роз’яснень».

У зв’язку з цим адвокат Коломійцев попросив долучити КП як співвідповідача у справі, оскільки воно, на його думку, є «суб’єктом владних повноважень» у місті.  Суд відхилив це клопотання та оголосив перерву у засіданні. Наступне відбудеться 21 листопада, о 12:00.

Текст та фото — Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Дрозд

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк