Головна - Новини - «Щоденник війни» замість Пушкіна. У харківському метро з’явилася картина про незламність українців

«Щоденник війни» замість Пушкіна. У харківському метро з’явилася картина про незламність українців

Час прочитання: < 1 хв

На вході до станції метро «Пушкінська» встановлено масштабне полотно Олега Лазаренка під назвою «Україна понад усе. Харківський щоденник війни». Її можна буде побачити протягом місяця.

«Люк» розповідає подробиці.

У вестибюлі станції метро «Пушкінська» експонується картина харківського художника Олега Лазаренка. Вона має назву «Україна понад усе. Харківський щоденник війни» і виконана у техніці мозаїчного кольоропису.

«Моя картина — це маніфест незламності героїзму українського народу. Посвята українським захисникам, волонтерам та харків’янам, — каже автор полотна. — Вшановуючи пам’ять, всім загиблим та постраждалим в цій боротьбі присвячується. Незламний козацький дух і сміливість наших сучасників створюють майбутню історію».

«Україна понад усе. Харківський щоденник війни», Олег Лазаренко. Фото: «Харківський метрополітен»

Картина складається з п’яти з’єднаних між собою панелей. На ній зображено Григорія Сковороду, Тараса Шевченка, Володимира Зеленського, Валерія Залужного, а також Архістратига Михаїла та Богоматір. Знайшлося місце і Пабло Пікассо з фрагментами його знаменитого твору «Герніка», присвяченого бомбардуванню цього іспанського міста німецьким легіоном. Вільний простір картини заповнено зображеннями янголів, котрі поборюють нечисту силу з характерними літерами Z на рукавах.

Символічно також, що зараз полотно Лазаренка затуляє масштабний барельєф на стіні станції, присвячений російському поету Пушкіну, щодо демонтажу якого давно вже точаться дискусії.

Антон Алохінссон, фото — Катерина Переверзева, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк