Головна - Новини - Образ майбутнього. На Харківщині стартував мандрівний фестиваль Docudays UA

Образ майбутнього. На Харківщині стартував мандрівний фестиваль Docudays UA

Час прочитання: 3 хв

На Харківщині стартував 20-й Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Центральною темою став «образ майбутнього»  — те, що нам варто уявляти й починати втілювати вже зараз.

«Люк» розповідає, які фільми увійшли до програми та як потрапити на покази.

Що таке фестиваль Docudays UA?

Docudays UA — мандрівний фестиваль документального кіно про права людини. Він популяризує та розвиває документальне кіно й фокусується на темі прав людини в Україні.

Покази стрічок проходять в місцевих кінотеатрах, будинках культури, школах та вищих навчальних закладах, кіноклубах й креативних просторах, книгарнях, бібліотеках, а також установах пенітенціарної системи.

Центральною темою цьогорічного фестивалю став «образ мабутнього». Організатори зазначають, що це «розмова про справедливість».

«Центральна тема 20 Docudays UA — “Образ майбутнього” — це те, що нам варто уявляти й починати втілювати вже зараз, йдеться в повідомленні команди.

Це розмова про справедливість — невідворотнє покарання винних у воєнних злочинах, документування свідчень їхніх жертв і руйнувань. І про відбудову після нашої перемоги».


Читайте також:


Яка програма фестивалю?

  • 4 грудня о 17:00 — «Вбивство журналіста», режисер Метт Сарнецкі

Молодого журналіста-розслідувача та його наречену жорстоко вбили у власному домі в Словаччині. Їхня смерть призвела до найбільших словацьких протестів з часів повалення комунізму. В цій історії справа несподівано повернула в іншу сторону, коли інформант «злив» колегам убитого журналіста файл із таємною справою про вбивство.

Подія відбудеться в пресцентрі «Накипіло», після перегляду запланована онлайн-зустріч з режисером.

  • 5 грудня о 17:00 «Юний Платон», режисери Неаса Ні Чіанайн, Деклан Мак-Ґрат

Події документального фільму розгортаються після громадянського конфлікту в Ардойні — районі Белфаста, де робітничий клас поколіннями страждає через бідність, засилля наркотиків і зброї. Фільм змальовує мрію директора школи Кевіна Мак-Аревея та його відданої команди, що завзято працює задля майбутнього, показуючи, як критичне мислення та дбайливість можуть заохотити дітей визирнути за обмеження своєї спільноти.

  • 6 грудня о 17:00 «Оаза», режисер Жюстін Мартін

На світанку підліткового віку близнюки Рафаель та Ремі помічають, як їхня близькість — майже злиття — руйнується, коли один із них через дедалі більш відчутну інвалідність залишається вʼязнем дитинства. Останнього літа, в оточенні природи, час ніби прагне зупинитися.

  • 7 грудня о 17:00 «Аполонія, Аполонія», режисерка Леа Ґлоб.

Історія про те, як режисерка познайомилася з Аполонією — дівчинкою, яка народилася в підпільній театральній трупі в Парижі та росла у мистецькій спільноті. У двадцять років вона навчалася в Паризькій академії мистецтв — одному з найпрестижніших мистецьких закладів у Європі. Режисерка часто поверталася, щоб зафільмувати дівчину.

  • 8 грудня о 17:00 «Нескорений Херсон», режисер Устин Данчук

Стрічка про роботу херсонських журналістів. З початку повномасштабного вторгнення кореспонденти Медіаплатформи «Вгору» фіксували все, що відбувалося в місті. Разом із херсонцями вони пережили захоплення обласного центру росіянами, мітинги, окупацію та звільнення рідного міста. У фільмі зібрані унікальні кадри, які показують, якими були для Херсона та його жителів останні півтора року. 

Подія відбудеться в пресцентрі «Накипіло», після перегляду запланована зустріч із представниками Медіаплатформи «Вгору»

  • 9 грудня о 15:00 «Король Лір: як ми шукали любов під час війни», режисер Дмитро Грешко

Фільм розповідає про Ужгород під час повномасштабного вторгнення та місцевого активіста В’ячеслава Єгорова, який разом із дружиною організовує дитяче дозвілля. Вʼячеслав вирішує реалізувати свою давню мрію — поставити виставу Шекспіра «Король Лір». До складу його театральної трупи входять непрофесійні актори-переселенці. Колишні вчителі, художники, інженери, продавчині й домогосподарки пристосовуються до нових умов та вчаться знаходити себе в інших реаліях. 

  • 10 грудня о 15:00 «Зерна голоду Україна 1933», режисер Ґійом Рібо

Після того, як молодий журналіст із Вельсу Ґарет Джонс повернувся з України та намагався переконати весь світ, що Україна переживає голод на політичному підґрунті, радянські маніпуляції виявилися сильнішими. У фільмі розповідають про труднощі цього розслідування, що йде проти інституцій. Це історія масового злочину та брехні.

Окрім перегляду фільмів на фестивалі заплановані обговорення стрічок, дискусії з проблем, що порушуються у фільмах або мають бути підняті в громаді. Також організують майстер-класи, тренінги та зустрічі з режисерами та режисерками фільмів.

Щоб потрапити на події, необхідно заповнити форму за посиланням.

Антон Малиновський, обкладинка — Макс Бурєнок

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк