Головна - Новини - Оголошено збір плакатів та анімації на триєнале «4-й Блок»

Оголошено збір плакатів та анімації на триєнале «4-й Блок»

Час прочитання: 2 хв

Міжнародна екотрієнале «4-й Блок» оголосила опенкол плакатів та анімації на 2024 рік. Виставка, що мовою дизайну змінює ставлення людей до довкілля, відбудеться у Харкові вже удванадцяте.

«Люк» розповідає детальніше.

Що таке «4-й Блок»?

«4-й Блок» — це міжнародний фестиваль екологічного плаката, що проходить у Харкові вже понад 30 років. Ця триєнале заснована у 1991 році Олегом Векленком, професором Харківської державної академії дизайну і мистецтв (тоді ще «Худпрома»). У 1986 році він брав участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. 

Саме трагедія Чорнобиля й сформувала місію триєнале — просування ідеї дбайливого ставлення до довкілля, відстоювання принципів сталого розвитку та безпечної екополітики через мистецтво та дизайн. Фестиваль екоплаката традиційно проходить наприкінці квітня, прив’язаний до дати аварії на ЧАЕС.


Читайте також:


Якою буде основна тема триєнале «4-й Блок» у 2024 році?

ХІІ триєнале «4-й Блок» відбудеться у Харкові вже наступного року. Цього разу фестиваль проходитиме під назвою «Reimagine» («уяви наново») і буде присвячений спробі переосмислити людяність, наші стосунки зі світом і один з одним у передчутті світової катастрофи.

«Ми не зневіримось. Ми вирішили не жити у світі, сповненому страху, дикості та смерті, пишуть організатори у своєму маніфесті.

Навіть у найтемніші часи — в епоху невизначеності й страху — ми повинні переосмислити наше сьогодення й невпинно боротися з усім злом, щоб створити справедливе майбутнє — без жорстокості й війни. Це особливо важливо зараз, коли ми всі стоїмо на порозі чергової світової війни, яка може мати катастрофічні наслідки та загрожувати самому існуванню нашої планети».

Окремо на майбутньому триєнале виділяється трагедія Маріуполя, зруйнованого повномасштабним російським вторгненням. За словами авторів маніфесту, місто пережило одну з найгірших гуманітарних та екологічних катастроф з часів Другої світової війни. У 2022 році воно стало місцем і екоциду, і геноциду одночасно, чим заслужило на окрему тему на фестивалі екоплакатів.

У Харкові відбудеться дванадцята триєнале екоплакату «4-й Блок»
У Харкові відбудеться дванадцята триєнале екоплакату «4-й Блок»

У яких номінаціях братимуть участь плакати на фестивалі «4-й Блок»?

Усього на триєнале 2024 року буде представлено роботи у трьох номінаціях:

  • «Переосмисли майбутнє» — фантазійні плакати та постери-прототипи, що змальовують наше уявне майбутнє, а також плакати про справедливість, свободу та любов. Плакати, створені за допомогою штучного інтелекту, теж вітаються.
  • «Переосмисли місце людства у глобальній екосистемі» — плакати про екоцид, спричинений війнами, які приносять страждання та мають тривалі наслідки не лише для людей, але й для довкілля та  всього живого на планеті.
  • «Переосмисли Маріуполь» — спеціальна плакатна акція під назвою «Маріуполь: 86 днів сили», що закликає уявити Маріуполь не як місце трагедії, а як місце надзвичайної звитяги. Тої сили, що виведе Україну на шлях перемоги. 

Роботи приймаються на електронну пошту: 12triennial4block@gmail.com. Дедлайн прийому робіт для «Переосмисли Маріуполь» — 31 січня 2024 року.

Більше про вимоги до плакатів читайте за посиланням.

Антон Алохінссон, обкладинка — Макс Бурєнок

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк