Головна - Новини - «Сміливі нести світло». В «ЄрміловЦентрі» відкривається фотовиставка про життя під час блекауту

«Сміливі нести світло». В «ЄрміловЦентрі» відкривається фотовиставка про життя під час блекауту

Час прочитання: 3 хв

У суботу, 4 листопада, у «ЄрміловЦентрі» відкриється фотовиставка «Сміливі нести світло» — про минулорічну зиму і життя українців під час масових відключень світла.

«Люк» розповідає, роботи яких українських фотографів можна побачити на виставці.

Про що ця фотовиставка?

З 4 по 19 листопада у харківському Центрі сучасного мистецтва «ЄрміловЦентр» пройде фотовиставка «про найскладнішу зиму в історії незалежної України»

Фотовиставка
З фотовиставки «Сміливі нести світло». Робота Поліни Полікарпової

Минулого року, через удари росіян по об’єктам критичної інфраструктури, українці напередодні похолодань залишились без електроенергії, тепла і доступу до мобільного зв’язку та інтернету. За словами тодішнього заступника міністра внутрішніх справ Євгена Єніна, станом на кінець листопада 2022 року російські військові знищили чи пошкодили понад семиста життєво важливих споруд — аеропорти, мости, нафтобази, трансформаторні підстанції та електростанції тощо.

Фотовиставка, яка документує цей воєнний злочин росіян, отримала назву «Сміливі нести світло». 

Фотовиставка
З фотовиставки «Сміливі нести світло» (фото: Дан Балашов). Робота Саши Маслова

«Документація масових відключень світла дає новий вимір, нову глибину в розумінні того, як українці переживають найважчі часи свого життя і водночас формуються як нація –– ми адаптуємося до будь-якого дискомфорту, але не погоджуємося на щонайменші компроміси із совістю, — зазначають у пресрелізі організатори фотовиставки.

У проєкті “Сміливі нести світло” ми бачимо багато надії, цінностей, які об’єднують нас усіх. Через документацію війни ми бачимо, що навіть в надзвичайно важких умовах українці знаходять спосіб навчатися, створювати, працювати. Продовжувати боротьбу». 

Фотовиставка
З фотовиставки «Сміливі нести світло». Роботи Сергія Рістенко та Вадима Сарахана

Чиї роботи будуть представлені на виставці?

До виставки долучились фотографи Саша Маслов, Сергій Коровайний, Євген Малолєтка, Поліна Полікарпова, Мстислав Чернов та інші. У своїх роботах вони показують, як українці жили під час масових відключень світла, налагоджували побут, продовжували працювати та допомагати один одному.

Фотовиставка
З фотовиставки «Сміливі нести світло» (фото: Ольга Дюжаєва). Робота Саши Маслова

Фотографії найважчої зими з майже усіх регіонів України також зібрали в однойменну книгу — вона стане ще одним документом війни і буде представлена на виставці.

Фотовиставка
З фотовиставки «Сміливі нести світло» (фото: Дан Балашов)

Де і коли можна відвідати виставку?

У Харкові виставка «Сміливі нести світло» буде відкрита для відвідування з 4 по 19 листопада в «ЄрміловЦентрі» за адресою вулиця Майдан Свободи, 4 (головний корпус ХНУ імені В.Н. Каразіна). Час роботи: з 12:00 по 19:00, з вівторка по неділю.

Пізніше, з 25 листопада, виставку покажуть у Львові в центрі архітектури, дизайну та урбаністики «Порохова вежа».

Вхід вільний.

Олександра Пономаренко, фотографії — Дан Балашов, Ольга Дюжаєва, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк