Головна » Новини » «На щиті у вічність». У Харкові відбудеться лекція Вахтанга Кіпіані

«На щиті у вічність». У Харкові відбудеться лекція Вахтанга Кіпіані

Час прочитання: < 1 хв

10 серпня у Харкові відбудеться лекція Вахтанга Кіпіані «На щиті у вічність: як вшановували захисників України в діаспорі» із нового циклу «Як подолати Росію: спитай історика».

«Люк» розповідає детальніше.

Що відомо про лекцію?

Історик та військовослужбовець 13-ї бригади оперативного призначення Національної гвардії України «Хартія» Вахтанг Кіпіані відповість на наступні питання: якою є практика меморіалізації у світі та в Україні? Якою вона була в часи визвольних змагань? Для чого українцям Національне військове меморіальне кладовище, що має будувати, увічнювати та вшановувати памʼять про захисників і захисниць, які загинули за Україну.

«В українській діаспорі після Перших та Других визвольних змагань склались унікальні традиції поховання вояків українських армій і підрозділів — від Українських Січових Стрільців до УПА.

Найбільшим меморіальним цвинтарем поза Україною є кладовище у містечку Саут Баунд Брук на сході Сполучених Штатів. Там поховано більше тисячі колишніх вояків. Серед них — генерали і козаки та козачки Армії УНР, комбатанти УГА і УСС, УПА, “Карпатської Січі” та дивізії “Галичина” (1-ої УД УНА), а також українці-колишні військовослужбовці австрійської, російської, совєтської, польської, американської армій», — пояснює Вахтанг Кіпіані.

Вахтанг Кіпіані багато років присвятив польовому дослідженню цього цвинтаря та доль людей, там похованих.


Читайте також:


Як потрапити на лекцію?

Лекція відбудеться 10 серпня о 17:00 у YermilovCenter (площа Свободи, 4). 

Вхід вільний за попередньою реєстрацією.

Хто такий Вахтанг Кіпіані?

Вахтанг Кіпіані — український журналіст, публіцист, письменник, історик, головний редактор інтернет-видання «Історична Правда», викладач, засновник Музею-архіву преси, дослідник останніх років дисидента, борця за Незалежність України у ХХ столітті Василя Стуса.

Автор та упорядник кількох історичних книг, одна з яких — «Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР».

Молодший сержант Збройних Сил України.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк