Головна - Новини - Синєгубов сказав, що у Харкові неможливо ввести диференційовану систему тривог (оновлено)

Синєгубов сказав, що у Харкові неможливо ввести диференційовану систему тривог (оновлено)

Час прочитання: 2 хв

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов заявив, що встановлення диференційованої системи повітряних тривог для міста неможливе. Два дні тому міський голова Ігор Терехов заявляв, що Харків вже отримав на неї фінансування.

«Люк» з посиланням на «Думка» розповідає детальніше.

Що каже Синєгубов?

Синєгубов заявив, що консультувався з головнокомандувачем ЗСУ Олександром Сирським і начальником Генерального штабу Анатолієм Баргилевичем щодо встановлення диференційованої системи повітряних тривог.

«Однак відповідь наступна, що всі, на жаль, тривоги, які лунають, є об’єктивними і  небезпечними для нас. І коли, просто цитата головнокомандувача, коли злітає МІГ для пуску КАБ або інший літак, він випускає КАБ, який летить вже по балістичній траєкторії. Ми не знаємо, він летить або до Липців, або до міста Харкова.

І ми вимушені вмикати цю повітряну тривогу. Коли ми будемо говорити, що Харків ми вмикати не будемо, то це дії, які призводять до ризику життя для наших цивільних мешканців», — заявив він.


Читайте також:


Що казав Терехов?

30 липня під час позачергової сесії Харківської міської ради мер Ігор Терехов заявив, що місто вже отримало фінансування на реалізацію проєкту щодо окремої системи тривог.

«Маємо домовленості з Генштабом щодо підключення цієї системи. Тому сподіваюся, що вже восени місто матиме власну систему оповіщення про повітряні тривоги. Тоді життя в Харкові виглядатиме зовсім по-іншому», — зазначив мер.

За його словами, систему мають ввести вже восени.

UPD 13:53 У Терехова заявили, що система таки буде

Директор Департаменту надзвичайних ситуацій Харківської міської ради Богдан Гладких в коментарі виданню «Думка» заявив, що до грудня 2024 року необхідно впровадити місцеву автоматизовану систему централізованого оповіщення населення (МАСЦО), згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України № 488-р від 11.07.2018.

За виконання цього завдання відповідають органи місцевого самоврядування. Впровадження МАСЦО на національному рівні передбачає диференціацію тривог та інтеграцію системи оповіщення у всі сфери життя.

Він додав, що впровадження нової системи буде виконано у зазначені раніше терміни.

Що це за система?

Це така система, що дозволяє децентралізовано повідомляти про загрозу саме те місце, де її підключено. Таким чином місто зможе отримувати сповіщення про небезпеку виключно у випадках, коли вона є. Наразі ж у Харкові та області діє єдина система оповіщення, через що у місті тривога інколи може тривати дуже довго. Останнім антирекордом стала тривога, що тривала з 23 по 25 липня — сумарно 2 дні 2 години та 31 хвилину.

Раніше директор департаменту надзвичайних ситуацій міськради Богдан Гладких  заявляв, що до 80% тривог у місті не пов’язані із безпосередньою загрозою Харкову, тому і прийнято рішення про запровадження нової системи.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк