Головна - Новини - Що робити, якщо поліція не реагує на знущання над тваринами? Інструкція від UAnimals

Що робити, якщо поліція не реагує на знущання над тваринами? Інструкція від UAnimals

Час прочитання: 2 хв

Зоозахисна організація UAnimals підготувала інструкцію, що робити, якщо хтось порушує права тварин, а поліція не допомагає вирішити це питання.

«Люк» розповідає детальніше.

Як карається порушення прав тварин?

В UAnimals розповідають, що за порушення прав тварин (каліцтво, насильство або вбивство) передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. 

У разі знущання з домашніх чи бездомних тварин, що призводить до їхніх страждань або фізичного болю, але не завдає каліцтва і не стає причиною смерті, кривдник понесе адміністративну відповідальність. Кримінальне покарання стосується випадків жорстокого поводження з тваринами, яке призводить до каліцтва чи смерті.

Якщо ви стали свідком знущання з тварин, необхідно звернутись до поліції за номером 102.


Читайте також:


Що робити, якщо поліція відмовляється діяти?

Юристи UAnimals зауважують, що звернення за номером 102 вже є повідомленням про кримінальне або адміністративне правопорушення. Однак, надійніше буде додатково звернутись до поліції у письмовому вигляді. Таку заяву мають прийняти, зареєструвати та повідомити вам реєстраційний (вхідний) номер заяви або надати талон-повідомлення про реєстрацію.

Якщо поліція відмовляється реагувати, треба:

  • Запитати дані операторів, які відмовилися прийняти виклик: поліція зобовʼязана їх повідомити.
  • Ще раз зателефонувати 102 або на гарячу лінію 0 800 50 02 02 та поскаржитися на заявку, яку не прийняли.
  • Так само на ці номери треба телефонувати повторно, якщо заявку прийняли, але патруль не виїхав.
  • Якщо патруль прибув, але поліція не виконує свої обовʼязки, треба дізнатися дані у патрульних: їхні ПІБ, посаду, звання. На гарячу лінію можна залишити скаргу на поліцейських.
  • Якщо заяву про кримінальне правопорушення не зареєстрували (це мають зробити протягом 24 годин, перевірити можна в Єдиному реєстрі досудових розслідувань) — упродовж 10 днів варто звернутися до суду зі скаргою на бездіяльність слідчого.
  • Якщо слідчий нічого не робить, хоча заява зареєстрована, можна поскаржитися на бездіяльність його керівництву або звернутися зі скаргою до прокуратури. Згідно зі статтею 303 Кримінального кодексу України ви маєте право подати до суду на бездіяльність слідчого. Це краще зробити офлайн. Також можна подзвонити до суду і спитати, чи можна надіслати скаргу в електронному вигляді.

Заяву до поліції на кривдників тварин також можна надіслати листом «Укрпоштою». Так у вас буде квитанція як доказ і підтвердження про отримання листа поліцією за номером відправлення.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк