Головна - Новини - Активісти закликають рятувати качок, отруєних витоком нафти у річки Харківщини

Активісти закликають рятувати качок, отруєних витоком нафти у річки Харківщини

Час прочитання: 2 хв

Концентрація нафтопродуктів у Немишлі, куди стався витік внаслідок російського обстрілу, перевищує норму у 95 разів. Водночас екоактивісти влаштували кампанію з порятунку постраждалих качок — їх можна принести у ветклініку CentrVet.

«Люк» розповідає детальніше.

Яка ситуація з витоком нафтопродуктів зараз?

Державна екологічна інспекція у Харківській області повідомила, що 13 лютого відбулося засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Харківської області. На засіданні підняли питання витоку нафти та визначили подальші дії. Харківська ОВА створила робочу групу, яка виїхала на річки Немишля та Уди і почала ліквідовувати нафтові плями.

У коментарі «Суспільному» начальниця Державної екологічної інспекції Харківщини Ольга Кузнєцова розповіла, що вміст нафтопродуктів у Немишлі перевищує норму в 95 разів.

«Ми намагаємося зараз вжити заходів, щоб якось ліквідувати напрямок плям нафтопродуктів, щоб вони не потрапили до питних водозаборів Луганщини та Донеччини, — зазначила Кузнєцова. 

Підвезуть сорбенти, які будуть всотувати ці нафтопродукти. Там є бактерії, які будуть поглинати їх, плями “поїдати”, і нічого не залишиться. Якщо ці сорбенти не розкладатимуться, то ми будемо їх відловлювати і відправляти на утилізацію. Допомагає вся Україна».

Екоактивіст Артем Приходько повідомив, що ДСНС вже встановила захисні бони на руслах Немишлі та Уд.

витік нафти


Читайте також:


Що з качками?

За словами Артема Приходька, наслідки витоку нафти вже починають проявлятися. На річках вже чимало отруєних качок, яких необхідно терміново рятувати. 

Активіст домовився з ветеринарною клінікою CentrVet, яка вирішила надати 30% знижку на лікування врятованих качок. При цьому, звичайним громадянам, які принесуть отруєних качок нічого платити не доведеться.

«Якщо ви принесете диких отруєних качок та інших птахів у вказану клініку, вам не треба нічого платити! Це буде наша задача. Після лікування ми зробимо збір і оплатимо послуги клініки зі знижкою вже по факту», — заявив Приходько.

Якщо ви побачили хвору дику качку, то її необхідно посадити в коробку чи пелюшку, а потім везти до лікарні. 

«Дивіться в кущі, в очерет. Постраждалі качки будуть ховатися або просто сидіти на березі. Вони можуть ховати голову в пір’я або навіть схилити її, махати, наприклад, лише одним крилом. Це все ознаки отруєння», — розповів активіст.

Клініка знаходиться за адресою проспект Гагаріна, 152. Телефон — (050) 400 71 65. Режим роботи: щоденно з 9:00 до 21:00.

Що передувало забрудненню річок?

Через ворожий обстріл 9 лютого, коли росіяни поцілили у нафтобазу, у річки Харкова та області потрапило чимало нафтопродуктів. Артем Приходько розповів в коментарі «Люк», що нафтопродукти потрапили у русла річок через танення снігу в районі зруйнованої нафтобази.

«Там падає сніг, і воно разом зі снігом тече до річок через стоки. Велика кількість нафти вилилась і потрапила в річку», — каже Приходько. 

Було забруднено річки Уди, Немишлю, Харків та Лопань. Через це риба, птахи та тварини (наприклад, бобри та ондатри) опинилися під загрозою смерті. 

Зазначимо, що з цих річок нафтопродукти можуть потрапити у Сіверський Донець, а звідти — до питного водозабору в Донецькій області. 

Пізніше в ХОВА повідомили, що в воду потрапило близько 3000 тонн нафтопродуктів.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк