Головна - Новини - Будівлю пансіонату в Харкові, де загинуло 15 людей, планують знести. Власник же вийшов під заставу

Будівлю пансіонату в Харкові, де загинуло 15 людей, планують знести. Власник же вийшов під заставу

Час прочитання: 2 хв

У Харкові планують знести незаконний пансіонат, у якому під час пожежі в 2021 році загинуло 15 людей. Власник будинку, якого судять за порушення норм правил безпеки, вийшов під заставу у понад мільйон гривень.

«Люк» розповідає детальніше.

Що зроблять із пансіонатом?

Харківська обласна прокуратура днями повідомила, що пансіонат, в якому в 2021 році загинули літні люди, планують знести. Таким було рішення Київського районного суду Полтави.

«Суд задовольнив позовну заяву керівника Новобаварської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Харківської міської ради до фізичної особи про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою шляхом зобов’язання її повернення з приведенням у придатний для використання стан, включаючи знесення самочинно збудованого майна», — йдеться у повідомленні.

За даними прокуратури, двоповерхову будівлю звели у 2012 році без належної проєктно-дозвільної документації. Вона розміщувалась на земельній ділянці загальною площею 255,25 кв.м. 

Ще у 2008 році Харківська міська рада вирішила віддати цю ділянку в оренду для обслуговування житлового будинку, але договір оренди так і не уклали. У прокуратурі зауважують, що міськрада не вживала заходів для усунення порушень.


Читайте також:


Що з власником?

Речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко розповів «Люк», що всі обвинувачені у справі пожежі в пансіонаті вийшли під заставу.

«Всі обвинувачені вийшли з СІЗО під заставу. Власник пансіонату Славік Акопян вніс найбільшу заставу — 1 мільйон 40 тисяч гривень. В орендаря будинку, його дружини, яка була директоркою закладу, та адміністратора — по 198 840 гривень застави», — зазначив речник.

За інформацією прокуратури, справу про пожежу та загибель людей продовжує розглядати Ленінський райсуд Харкова.

Обвинуваченим інкримінують ч. 2 ст. 270 (порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, що спричинило загибель людей) Кримінального кодексу України.

Що це за трагедія?

21 січня 2021 року в Харкові на вулиці Нижня Гиївська, 150-б у двоповерховому житловому будинку, який переробили під пансіонат для літніх людей, сталася пожежа. В результаті 15 людей загинуло, ще п’ятеро отримали поранення. 

Незабаром у міськраді заявили, що встановили власника пансіонату ним виявився Славік Акопян. Харківський міський голова Ігор Терехов тоді заявив, що будівля незаконно використовувалась не за призначенням.

22 січня 2021 року правоохоронці затримали власника домоволодіння, який здав двоповерхову будівлю під пансіонат, орендаря будинку та його дружину директорку приватного підприємства, яка фактично керувала закладом, та адміністратора закладу. Всім суд обрав запобіжні заходи в вигляді тримання під вартою без права внесення застави. У 2022 року усі четверо подали апеляцію на рішення суду й отримали право вийти з СІЗО під заставу.

Під час судових засідань стало відомо, що джерелом займання став електричний обігрівач, а вогнегасників у будівлі не було.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк