Головна - Новини - 62 об’єкти історичної спадщини за п’ять хвилин: відомі наслідки обстрілу в Харкові

62 об’єкти історичної спадщини за п’ять хвилин: відомі наслідки обстрілу в Харкові

Час прочитання: 2 хв

Під час обстрілу Харкова, що відбувся 23 січня, за п’ять хвилин постраждали 62 об’єкти історичної спадщини. Проєкт HeMo: Ukrainian Heritage Monitoring Lab обстежили райони влучань та задокументували пошкодження.

«Люк» розповідає детальніше.

Що дізнались експерти?

23 січня 2024 року відбулася одна з наймаштабніших російських ракетних атак на Харків. Зранку росіяни вдарили по житловій забудові у спальному районі та садибній забудові, а ввечері — по центру міста, де знаходиться багато історичних будівель.

За п’ять хвилин, що тривав обстріл, загалом постраждали 62 об’єкти історичної забудови, з них — 20 пам’яток архітектури та об’єкти рекомендовані до включення в перелік пам’яток архітектури місцевого значення та пам’ятки історії місцевого значення. Близько пʼятдесяти обʼєктів були пошкоджені вперше з початку повномаштабного вторгнення.

«Така статистика робить цей обстріл наймасштабнішим за пошкодженнями з усіх, що наша команда документувала за час повномасштабного вторгнення», — ділиться Іван Щурко, керівник експедиційного напрямку HeMo Lab. 


Читайте також:


Що пошкодили росіяни?

Експерти зазначають, що під російським ударом опинились два райони із щільною історичною забудовою: Залопань (район із будинками XVIII-XX століття, який вже був обстріляний 16 січня 2024 року) та центральна частина міста з забудовою кінця ХІХ-початку ХХ століття. 

Найбільших пошкоджень зазнали будівлі по вулиці Пушкінській 70, 65 та 68, а також по вулиці Різдвяній 17, 19, 21 і вулиці Коцарській 3, розташовані найближче до місця влучання ракет.  

За адресою Пушкінська 70, знаходиться будинок  Національної академії правових наук України. Побудований у 1896 році по проєкту Сергія Загоскіна для купця Германа Гельфериха, брата відомого промисловця Максиміліана Гельфериха. 

«Внаслідок вибуху відбувся обвал даху, конструкцій горищного перекриття,  перекриття другого та третього поверхів, обвал стін і перегородок центральної частини 3го і 2-го поверхів і фрагментів стін другого поверху, виникла пожежа. Внаслідок обвалів знищено оздоблення інтер’єрів», — зазначає Віктор Дворніков, архітектор і регіональний координатор експедицій Heritage Monitoring Lab у Харкові та Харківській області.

обстріл 23 січня

Загалом, у 62 об’єктах культурної спадщини зафіксували пошкодження скління, в більш ніж 35-ти — пошкодження внутрішнього оздоблення, покрівлі, утворення конструктивних тріщин. Розкриття тріщин та опади впливатимуть на подальшу руйнацію будівель.

Експерти HeMo: Ukrainian Heritage Monitoring Lab кажуть, що серед пошкоджених будівель були і важливі для соціально-культурного життя міста заклади, в яких проводилися різноманітні культурні заходи: Національна академія правових наук України, громадський центр Fabrika.space, ресторан «Трипіччя», громадський центр «ЕВО-ХАБ», Благовіщенський собор, кав’ярня Makers, Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва, Харківське медичне товариство.

Окрім того, що цей обстріл став наймасштабнішим за кількістю пошкоджених будівель історичної забудови за час повномасштабного вторгнення, він також став наймасштабнішим за кількістю поранениих та загиблих: внаслідок атак 23 січня поранено більше ніж 60 людей, на жаль, 10 людей загинуло — таку кількість назвали в прокуратурі Харківської області.

Що це за проєкт?

Проєкт HeMo: Ukrainian Heritage Monitoring Lab фіксує втрати культурної спадщини, документує масштаби руйнувань та створює базу даних з інформацією про досліджені об’єкти.

Станом на січень 2024-го проєкт провів близько 60 експедицій та обстежив більше ніж 784 об’єктів. Ця інформаційна база допоможе системно та комплексно планувати відновлення пам’яток, а також відстоювати інтереси України проти Росії у Міжнародному кримінальному суді за злочини проти культури.

Згодом матеріали документування пошкоджених обʼєктів будуть доступні на платформі за попередньою реєстрацією.

обстріл 23 січня

Текст і обкладинка — Антон Малиновський, фото — Віктор Дворніков

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк