Головна - Новини - «Книжковий Арсенал» оголосив фокус-тему та кураторів фестивалю

«Книжковий Арсенал» оголосив фокус-тему та кураторів фестивалю

Час прочитання: 3 хв

Фокус-темою цьогорічного фестивалю «Книжковий Арсенал» стало «Життя на межі». Також організатори події оголосили кураторів програм.

«Люк» розповідає детальніше.

Яка тема цьогорічного фестивалю?

Фокус-темою «Книжкового Арсеналу» 2024 року стало «Життя на межі», суть якого куратори Тетяна Огаркова та Володимир Єрмоленко розкрили у своєму есеї:

«Сьогодні від столичного життя, яке на поверхні майже нічим не відрізняється від довоєнного, до тієї межі, де життя у звичному для нас сенсі припиняє існувати — вісім годин автівкою… Що ближче до межі, то більше реальність розріджується — дедалі менше людей, руху, життя. Людина на вулиці — це подія. Відкрита кав’ярня — це центр спорожнілого кварталу. Військова автівка, яка на швидкості пролітає повз тебе — це екшн. 

Віддалені звуки вибухів повністю витісняють звичний шум міста. Чим ближче до межі, тим більше зростає швидкість пересування, адже тут усі розуміють — смерть завжди наближається швидше, аніж рухаєшся ти. Саме повітря стає небезпечним. Хто ці люди, які залишаються на межі? Хто ті люди, які сюди приходять?…

Там, на межі, люди відчайдушно роблять те, у що вірять. На межі люди наважуються бути тим, що інші лише вважають своїми переконаннями. Бути втіленням, стояти обличчям до зла, у повний зріст, тримаючи за своєю спиною решту світу. Нашого спільного світу», розмірковують організатори. 

Айдентику фестивалю розробляла команда дизайнерів «Мистецького арсеналу» на чолі з Лєрою Гуєвською. Вона у візуальний спосіб осмислює фокус-тему фестивалю, задаючи питання про чіткість меж.

«В нашій уяві межа це щось конкретне, але візуально — ефемерне, адже в природі немає чітких меж і кордонів. Де вона проходить? Праворуч, де лінія бойових зіткнень формує нову межу? Чи всередині нас, як пульсуюча артерія, що качає кров і живить весь організм? Нова айдентика пропонує відповісти на ці запитання, спираючись на власний досвід і відчуття», йдеться в описі.


Читайте також:


Хто куратори цьогорічного фестивалю?

Основними кураторами стали Тетяна Огаркова та Володимир Єрмоленко. 

Тетяна — літературознавиця, журналістка та есеїстка (історія французької літератури, історії авангарду й теорії літератури). Докторка літературознавства (Університет Париж XII Валь де Марн), старша викладачка кафедри літературознавства Києво-Могилянської академії, членкиня PEN Ukraine. Кураторка проєкту «Комунікація України за кордоном: інформація, аналіз, сторітелінг».

Тетяна Огаркова. Фото: Олександр Попенко © ДП НКММК «Мистецький арсенал»

Володимир — філософ, письменник та журналіст, президент PEN Ukraine, доктор політичних досліджень (Франція), кандидат філософських наук, доцент Києво-Могилянської академії. Лавреат Премії імені Юрія Шевельова (2018), премій «Книжка року» у різних номінаціях (2018, 2015), Премії імені Петра Могили (2021). 

Тетяна Огаркова та Володимир Єрмоленко започаткували україномовний подкаст про культуру Kult: Podcast.

Володимир Єрмоленко. Фото: Олександр Попенко © ДП НКММК «Мистецький арсенал»

Кураторкою Літературної програми «Книжкового Арсеналу-2024» стала радіоведуча, радіопродюсерка та письменниця Олена Гусейнова.

Під час «Книжкового Арсеналу» також відбудеться Програма для/про дітей та підлітків. Її роботу куруватиме письменниця, журналістка, перекладачка, авторка книжок для дітей та підлітків Ольга Русіна.

Зі спеціальною програмою ХІІ Книжковий Арсенал прийматиме Літературний фестиваль «П’ятий Харків». Ця програма буде організована у співпраці з Харківським Літературним Музеєм. Куруватиме програму літературний критик, літературознавець, лектор, куратор мистецьких проєктів Євгеній Стасіневич.

Спеціальну програму подій на цьогорічному Книжковому Арсеналі вдруге представить PEN Ukraine. Під кураторством Оксани Карп’юк відбудеться Професійна програма, що стане майданчиком для галузевих дискусій, обміну досвідом і пошуку вдалих рішень.

Коли відбудеться фестиваль?

Фестиваль «Книжковий арсенал» відбудеться з 30 травня по 2 червня 2024 року. 

Фестиваль складатиметься з програмної частини та книжкового ярмарку, який буде проходити на першому поверсі «Старого арсеналу».

В якості операторів продажу книжок запрошують як окремі видавництва, так і книгарні, які представлятимуть видання у секціях «Арткнига», «Художня книга», «Нон-фікшн», «Література для дітей і підлітків», «Мальописи».

У фокусі фестивалю — книги про війну, що вийшли після 2014 року, та видання, створені ветеранами та учасниками війни, членами їхніх родин. Крім ярмарку на стендах видавців, вони будуть окремо представлені у просторі «Вітрина новинок». 

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк