Головна - Новини - На Харківщині повністю відновили 5 шкіл, які постраждали від російського вторгнення

На Харківщині повністю відновили 5 шкіл, які постраждали від російського вторгнення

Час прочитання: 2 хв

Благодійний фонд «Сміливі» відзвітувався про відновлення закладів освіти у 12 громадах з трьох різних областей України. Майже половина з них — на Харківщині.

«Люк» ділиться подробицями.

Хто займався відновленням шкіл?

У Києві презентували результати проєкту «Відбудова місцевих шкіл задля стійкості». У його межах надавали підтримку 12 окремим громадам, що постраждали від російських обстрілів чи окупації. Протягом 2023 року благодійний фонд «Сміливі» відремонтував 12 пошкоджених шкіл у трьох регіонах України — Чернігівській, Київській та Харківській областях.

Зокрема, на Харківщині відбудували школи в Ізюмській, Роганській, Печенізькій, Балаклійській та Дергачівській громадах. У Балаклійському, Печенізькому та Ізюмському ліцеях фонд «savED» облаштував освітній центр «Вулик».

Результат відбудови шкіл у Печенізькій громаді

Результат відбудови шкіл у Балаклійській громаді

Результат відбудови шкіл у Роганській громаді

Результат відбудови шкіл у Балаклійській громаді

Результат відбудови шкіл у Балаклійській громаді

Результат відбудови шкіл у Дергачівській громаді


Читайте також:


Чому ця відбудова шкіл важлива?

За словами міністра освіти і науки України Оксена Лісового, кожна сьома школа в Україні пошкоджена внаслідок російських обстрілів чи окупації. Понад 200 шкіл зруйновані повністю, ще більш ніж 1600-та зазнали ушкоджень.

«Українські школярі втрачають доступ до очного навчання, а отже, до якісних знань та можливості активно розвивати мʼякі навички, — сказав Лісовий

Саме тому об’єднувати зусилля з партнерами задля відбудови цих закладів — надважливо, адже це про інвестиції в розвиток і освіту для дітей».

Освітні заклади відновили у межах Шкільної ініціативи програми «U-LEAD з Європою» та за фінансової підтримки Служби зовнішньополітичних інструментів Європейської комісії (FPI EU).

Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий

Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий

Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий

Віталій Селик, директор фонду «Сміливі»

Віталій Селик, директор фонду «Сміливі»

Віталій Селик, директор фонду «Сміливі»

Заступниця міністра відновлення України Олександра Азархіна пояснює, що, починаючи з весни 2022 року, відновлення в Україні було децентралізованим, але зрештою цю своєрідну «толоку» перетворили на державотворчий процес.

«Єдиний ризик — це питання пріоритезації й передбачуваності. Бо коли кожен робить щось окремо у своїй громаді, ми не знаємо, що відбувається по сусідству, — зазначила Азархіна.

Розуміючи це, ми сконцентрувалися на забезпеченні системи збору та обліку інформації, щоб наші рішення ґрунтувалися на даних. Система DREAM, яку ми тоді почали розробляти — це відповідь для всіх нас на питання про підзвітність і прозорість відновлення. Вона є місцем, де ми всі маємо обліковувати та розміщувати на мапі ту роботу, яку робить кожен з нас — держава, громада, бізнес та громадськість».

За яким принципом організували відновлення шкіл?

Відбудова шкіл в усіх трьох областях проводилася за принципом Build Back Better («відбудуємо краще, ніж було»). Окрім безпосереднього ремонту пошкоджень, фонд провів покращення шкільних просторів та облаштував інклюзивні зони.

«Ми прагнули зробити школи кращими, ніж вони були до війни. Спільно з професійними будівельниками та нашою волонтерською спільнотою ми намагалися не тільки усунути пошкодження, але й модернізувати освітній простір і зробити його комфортнішим для учнів», — зауважує у пресрелізі Віталій Селик, директор фонду «Сміливі». 

Школи ремонтували та відбудовували професійні архітектори, будівельники, а також волонтери ініціативи «Сміливі відновлювати». Також організатори залучали громади та місцевих мешканців, а до ухвалення рішень щодо відбудови — учителів та учнів. Крім цього, «Сміливі» співпрацювали з благодійним фондом «savED», який теж є реалізатором проєкту Шкільної ініціативи Програми «U-LEAD з Європою».

Антон Алохінссон, фото надані фондом «Сміливі», обкладинка — Макс Бурєнок

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк