Головна - Новини - У Слатиному хочуть відремонтувати ліцей за третину мільярда гривень

У Слатиному хочуть відремонтувати ліцей за третину мільярда гривень

Час прочитання: 3 хв

Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Харківській області провела тендер на реконструкцію зруйнованого росіянами ліцею у селищі Слатине. Переможцем став єдиний учасник — консорціум «Білдінг Груп», який запропонував виконати роботи за 355,4 мільйона гривень.

«Люк» розповідає детальніше.

Що сталося?

22 січня закінчився тендер від Служби відновлення та розвитку інфраструктури у Харківській області на реконструкцію ліцею у Слатиному. Розслідувачі Харківського антикорупційного центру встановили, що в кошторисі є завищені ціни, загальні переплати сягають десятків мільйонів гривень.

Переможцем на тендері став консорціум «Білдінг Груп», афілійований, за словами ХАЦ, з колишнім нардепом-регіоналом Анатолієм Денисенком. Ще одна фірма консорціуму — ПП «Будівельна фірма “Промтекс”» займається відновленням ліцею у Балаклії, де розслідувачі теж зафіксували численні переплати.


Читайте також:


Які переплати зафіксували в ХАЦ?

Так, фарба Ceresit IN57 прописана у розрахунковому кошторисі по 301 гривні за літр, хоча ринкова ціна — 190 гривень за літр. Інша фарба —  Ceresit IN56 в розрахунку прописана по 450 гривень за літр, хоча ціна на сайті виробника 321 гривня за літр. Фарбу Ceresit СТ44 порахували по 320 гривень за літр, хоча ціна виробника — 244 гривні за літр.

Самовирівнювальну суміш Ceresit СN 69 рахували по 22,88 грн за кілограм, для порівняння ринкова не оптова ціна суміші 15,2 гривні за кілограм. І лише на цій позиції переплата може становити понад 1,3 млн грн.

«Цікаво, що ціни на бетон у розрахунковому кошторисі виявились вищі за ті, що вказані у довідці торгівельно-промислової палати, яку використовували для розрахунків. Так, у довідці ТПП максимальна вартість бетону В7,5 (М100) становить 3600 гривень за кубічний метр із ПДВ. У розрахунку зазначено 4100 гривень за кубічний метр без ПДВ», — зазначили в ХАЦ.

Бетон В 25 (М 350) порахували по 5110 гривень без ПДВ та доставки, хоча харківський виробник відпускає такий бетон по 3300 гривень за кубічний метр. І це вже переплати на суму понад мільйон гривень лише на бетоні.

Спортивне покриття для майданчику порахували по 3100 гривень за квадратний метр, хоча у профільних магазинах вистачає варіантів до тисячі гривень за квадратний метр.

У ліцеї на кордоні з РФ планують витратити понад 170 000 гривень на саджанці спіреї японської. Вартість одного саджанця — 360 гривень. Для порівняння: у системі Prozorro комунальники купують саджанці по 120 гривень за одиницю. В інтернет-магазинах кущі цієї рослини коштують від 50-60 гривень.

Мембрану Protan SE 1,2 у довідці ТПП  зазначили по 897-979 гривень з ПДВ. У розрахунку замовник вказує ціну 780 гривень за кв. м без ПДВ. Однак на сайті виробника така мембрана коштує 395 грн за кв. м.

Ігровий комплекс «Палац принцеси» прописали за 400 000 гривень, хоча в мережі можна знайти варіанти удвічі дешевші. І подібне стосується майже всіх ігрових комплексів. 

«І це далеко не всі приклади. Тим більше, у кошторисі є позиції на десятки мільйонів гривень, які неможливо перевірити без додаткових даних», — додали в ХАЦ.

Що кажуть в ОВА?

Заступник начальника Харківської обласної військової адміністрації Євген Іванов заявив, що тендер відтермінували на 2025 рік з огляду на безпекову ситуацію та неможливість проведення офлайн-навчання. Крім цього, ХОВА залишила запит на перерахунок кошторису.

Голова ХОВА Олег Синєгубов згодом зазначив, що рішення про початок робіт прийматимуть у Службі відновлення. 

«Це не тендер ХОВА, його проводила Служба з відновлення. ХОВА подає перспективні об’єкти. У нас 47 000 об’єктів зруйнованих або пошкоджених. Звичайно, що ми комунікуємо з тією чи іншою службою, установою щодо пріоритетності відновлення. На початку, коли проводився цей тендер, в умовах, якщо я не помиляюся, початком робіт був 2025 рік. Надалі це оперативна робота Агенції з відновлення, чи вони його скасують, чи відіграють тендер і будуть чекати 2025 року», — повідомив Синєгубов, пишуть в ХАЦ.

Що кажуть замовники тендеру?

Директор регіональної Служби відновлення та розвитку інфраструктури у Харківській області Андрій Алексєєв прокоментував доцільність реконструкції ліцею поруч з кордоном РФ. За його словами, безпекова ситуація в Слатиному дозволяє початок робіт, а пріоритети відбудови визначає Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України, якому Служба підпорядковується.

«Служба відновлення у Харківській області звернулась до центрального керівництва щодо потенційних ризиків у селищі. Але в одноосібному порядку регіональне управління Служби не могло зупинити процедуру тендеру і якщо ситуація дозволить почати роботи, то введення в експлуатацію заплановане аж на 2025 рік. Поки що на порядку денному стоїть питання з консервацією будівлі ліцею», — передають слова Алексєєва в ХАЦ.

Щодо завищення цін на деякі позиції в розрахунку, то в Службі наголосили: бачать певні завищення, але проєкт замовляли не вони, а Департамент капітального будівництва Харківської обласної військової адміністрації. Як там рахували, які ціни на матеріали ставили — вони на цьому етапі не можуть вносити зміни. До розрахунку очікуваної вартості, до цін у розрахунку та до проєкту Служба не дотична. Але підписувати договір за неринковими цінами не будуть.

«На етапі підписання договору з підрядником ми вимагаємо, щоб він ставив у кошторис ринкові ціни, згідно з нашим моніторингом. Якщо вони відмовляються це робити – ми договір не підписуємо», — сказав Алексєєв.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк