Головна - Новини - Керівник ХАЦ та військовослужбовець Дмитро Булах знайшов відеоспостереження біля дверей у квартиру

Керівник ХАЦ та військовослужбовець Дмитро Булах знайшов відеоспостереження біля дверей у квартиру

Час прочитання: 2 хв

Співробітники «Харківського антикорупційного центру» (ХАЦ) заявили про продовження тиску з боку правоохоронних органів на їхнього голову та військовослужбовця Дмитра Булаха.

«Люк» розповідає детальніше.

Що сталося?

14 квітня на сторінці ХАЦ в Instagram заявили, що Булах знайшов біля входу у свою квартиру систему відеоспостереження. За його словами, ще місяць тому поруч з дверима він помітив коробку провайдера «Тріолан». Нещодавно він перевірив її, і знайшов всередині систему відеоспостереження.

За цим фактом ХАЦ звернувся до поліції — оперативники вилучили систему та всі її складові. Антикорупціонери сподіваються, що слідство встановить осіб, які віддали наказ розмістити відеоспостереження біля квартири Булаха.

«Ми вимушені повторити своє запитання до Держбюро розслідувань: це витрачання коштів платників податків у прифронтовому Харкові дійсно “жодним чином не стосується діяльності громадської організації “Харківський антикорупційний центр”?», — пишуть в ХАЦ.


Читайте також:


Як відреагувала медіа-спільнота?

У відповідь на цю історію, Центр прав людини Zmina підготував колективне звернення до президента України Володимира Зеленського, правоохоронних та судових органів тощо. В ньому йдеться про тиск на журналістів-антикорупціонерів, який посилюється останнім часом.

«Відтак, відкриття кримінального провадження проти Дмитра Булаха вже після його мобілізації з обвинуваченням у зловживанні при прийомі на військову службу ми розглядаємо як імовірну помсту проросійських сил або місцевих корупціонерів, здійснену руками українських органів правопорядку», — йдеться в зверненні.

Звернення підписала низка українських медіа, в тому числі і «Люк».

Що цьому передувало?

10 квітня на сайті ХАЦ заявили, що в домі Булаха провели обшуки представники Служби безпеки України та Державного бюро розслідувань. Там заявили, що вони вимагали надати відомості, пов’язані з проходженням військової служби.

«Сприймаємо це як продовження кампанії тиску на представників громадського сектору України. Після кейсів із командою Bihus.Info, головою ЦПК Віталієм Шабуніним, розслідувачем “Слідство.інфо” Євгенієм Шульгатом, головним редактором Руху “Чесно” Олександром Саліженком представники влади на замовлення тієї ж влади за кошти платників податків на третьому році великої війни влаштовують незахопливий нешпигунський небойовик у Харкові», — написали в ХАЦ.

Як розказав «Суспільному» речник територіального управління ДБР у Полтаві Олександр Білка, працівники ДБР за матеріалами СБУ здійснюють досудове розслідування за фактом можливих зловживань під час зарахування на службу військовослужбовців.

«У межах цього розслідування Бюро з’ясовує можливе перевищення повноважень командуванням однієї з військових частин Нацгвардії, яка дислокується на Харківщині. 10 квітня 2024 року ДБР та СБУ провели санкціоновані слідчі дії у вказаній військовій частині та за місцем проживання одного з фігурантів, який є представником антикорупційної громадської організації. Під час обшуків речі, які стосуються діяльності ГО не вилучалися», — повідомив Білка.

Крім цього, Булах заявляв, що помічав стеження за ним як і до того, коли пішов служити, так і після.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк