Головна - Новини - ДБР та СБУ провели обшуки у домі керівника ХАЦ та військового Дмитра Булаха

ДБР та СБУ провели обшуки у домі керівника ХАЦ та військового Дмитра Булаха

Час прочитання: 2 хв

Команда Харківського антикорупційного центру (ХАЦ) заявила про переслідування правоохоронними органами їхнього керівника Дмитра Булаха. За їхніми словами, це тривало як до того, коли він став військовослужбовцем, так і після.

«Люк» розповідає детальніше.

Що сталося?

10 квітня на сайті ХАЦ заявили, що в домі Булаха провели обшуки представники Служби безпеки України та Державного бюро розслідувань. Там заявили, що вони вимагали надати відомості, пов’язані з проходженням військової служби.

«Сприймаємо це як продовження кампанії тиску на представників громадського сектору України. Після кейсів із командою Bihus.Info, головою ЦПК Віталієм Шабуніним, розслідувачем “Слідство.інфо” Євгенієм Шульгатом, головним редактором Руху “Чесно” Олександром Саліженком представники влади на замовлення тієї ж влади за кошти платників податків на третьому році великої війни влаштовують незахопливий нешпигунський небойовик у Харкові»,написали в ХАЦ.


Читайте також:


Що кажуть у ДБР?

Як розказав «Суспільному» речник територіального управління ДБР у Полтаві Олександр Білка, працівники ДБР за матеріалами СБУ здійснюють досудове розслідування за фактом можливих зловживань під час зарахування на службу військовослужбовців.

«У межах цього розслідування Бюро з’ясовує можливе перевищення повноважень командуванням однієї з військових частин Нацгвардії, яка дислокується на Харківщині. 10 квітня 2024 року ДБР та СБУ провели санкціоновані слідчі дії у вказаній військовій частині та за місцем проживання одного з фігурантів, який є представником антикорупційної громадської організації. Під час обшуків речі, які стосуються діяльності ГО не вилучалися», — повідомив Білка.

Про які ще дії правоохоронців заявляє Булах?

За словами ХАЦ, Булах помічав стежку за собою ще з літа 2022 року, коли ще не був військовослужбовцем. Він розповів, що у червні 2022 року проходив лікування від пневмонії, коли в один з днів побачив, що за ним стежать невідомі на автомобілі. Пізніше цей автомобіль він помітив і біля дому — з нього, за словами Булаха, вийшло два представники Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції та один з ТЦК Київського району. В той момент він вже стояв на обліку в ТЦК Слобідського району Харкова, але йому виписали повістку на Київський РТЦК.

«Звісно, я пішов у РТЦК, адекватні працівники якого знали і розуміли оцей весь треш. Ледве пройшов медкомісію через черги (так, тоді ще були черги) за декілька тижнів. В процесі другий раз захворів на пневмонію (а потім і третій, в мене почалися напади і ще купа спецефектів від корони та лікування) і хворів аж до лютого 23-го року, а потім мобілізувався сам, — розповідає Булах.

Я розумію, дивлячись на історії Євгена, Бігусів, Віталія Шабуніна, Юрія Ніколова і т.д., що ми повернули кудись не туди і треба повертатись на нормальний шлях. Виправлення цих зловживань буде найкращим маркером змін у підходах до мобілізації, замість тисяч слів і законів».

Крім цього у ХАЦ заявили, що Булах помічав за собою стеження вже і восени 2023 року, коли служив у Нацгвардії.

«Близько десятка різних машин на оперативних номерах “вигулькували” за різними адресами, де він з’являвся. Хто і за чиїм наказом кілька місяців стежив за військовослужбовцем Булахом? Ми точно не будуємо в Україні копію росії? Із ким бореться українська влада руками СБУ та ДБР? Чудити таке під час великої війни можуть або недолугі корумпанти, або справжні чорти. Обирайте», — написали в ХАЦ.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк