Головна - Новини - Інститут національної пам’яті визнав Булгакова символом російської імперської політики

Інститут національної пам’яті визнав Булгакова символом російської імперської політики

Час прочитання: < 1 хв

Український інститут національної пам’яті (УІНП) визнав об’єкти, присвячені письменнику Михайлу Булгакову, символікою російської імперської політики.

Тож пам’ятники та будь-які інші згадки Булгакова у публічному просторі є російською пропагандою.

«Люк» розповідає детальніше.

Що сталося?

У висновку УІНП йдеться, що хоч Булгаков і жив довгий час в Україні, але його твори написані російською мовою, а сам він мав імперську та українофобську позицію.

«Булгаков — імперець за світоглядом, затятий українофоб. Письменник, незважаючи на роки життя у Києві, зневажав українців та їхню культуру, ненавидів українське прагнення до незалежності, негативно відгукувався про становлення Української держави та її очільників. З-поміж усіх російських письменників того часу стоїть найближче до нинішніх ідеологем путінізму і кремлівського виправдання етноциду в Україні», — заявили в інституті.


Читайте також:


Як Булгаков висловлювався про Україну?

На думку експертів УІНП, Булгаков симпатизував більшовикам, попри «легку критику радянської влади», та «оспівував захоплення червоними Києва і нищення борців за Україну»

«Ідеологічні акценти його прози свідчать про упередженість автора до українського світу, — зазначили в інституті. — З позицій російської манії величі та обстоюючи єдину неподільну імперію, він у творах не подає жодного позитивного персонажа-українця, пародіює чи глузливо перекручує українську мову, глузує з української автокефальної церкви, заперечує саме існування української нації. Антиукраїнський зміст п’єси “Дни Турбиных” відзначали вітчизняні митці ще в лютому 1929 р. на з’їзді радянських українських та російських письменників у Москві».

У підсумку, експерти зазначили, що Булгаков «упереджено й виразно негативно ставився до всього українського», тож перебування у публічному просторі встановлених на його честь пам’ятників є пропагандою російської політики.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк